Biofilm baserad på fruktrester vann Packbridge Challenge

PUBLICERAD: 20 september 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Serena Leka från Cellugy tog emot prischecken på 50.000 kronor. Här tillsammans med Svetlana Eskebaek från Packbridge (t.v.).

Danska start-up-företaget Cellugy, som utvecklat en förpackningsfilm baserad på rester från frukt och grönt, vann årets Packbridge Challenge. Tävlingen avgjordes i samband med Top Packaging Summit 2019 by Packbridge, som arrangerades i Malmö den 19 september.

Runt 120 personer fanns på plats i Malmö Arena Hotel för att under en fullspäckad dag ta del av ett stort antal presentationer med tyngdpunkt på cirkulär ekonomi samt delta i en workshop, där syftet var att lära av varandra.

I finalen i Packbridge Challenge, tävlingen för start up-företag med något att komma med till förpackningsindustrin, var det totalt tolv företag, som tagit sig finalen. Vart och ett av företagen hade pitchar om fyra minuter på sig, för att verkligen banka in sitt budskap hos juryn. Efter juryns sammanträde skedde prisceremonin vid en middag på kvällen.

Vinnare i år blev danska Cellugy, som utvecklat en teknik för att tillverka förpackningsfilm av rester inom frukt- och grönt-industrin. Man kallar produkten EcoFlexy. Filmen är transparent, om än inte glasklar, den är hemkomposterbar, till 100 procent biobaserad, har motståndskraft mot vatten och temperaturer och är samtidigt nedbrytbar i jorden. Initialt är den avsedd för manuell packning, men i en framtid kommer den sannolikt även att kunna användas i maskinpackning.

På plats i Malmö för att presentera och senare ta emot priset på 50.000 kronor var Serena Leka från Cellugy.

Så här låter juryns motivering:

The winner targets not only one, but multiple problems within our industry. The situation was addressing:
– food waste
– local availability of raw materials on a global scale 
– raising awareness not only for business but also for customers
– showing potential for future applications and upscaling 
To summarise: A packaging material certainly contributing to our circular society ”.

Företagens pitchar på fyra minuter är i sig en utmaning för deltagarna och självfallet går det bättre för vissa än för andra. De här gången hade åhörarna möjlighet att rösta fram bästa pitch och här gick priset till Garcon Wines, som utvecklat en platt vinflaska av PET. Den väger mycket lite och sparar nästan hälften av utrymmet jämfört med en vanlig, rund flaska. Packnews har tidigare berättad om den (Läs HÄR och HÄR)

Text Bo Wallteg

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor i ny färgsprakande design tagit plats ute i butikshyllorna. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya lekfulla designen.
ridder0

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Senaste nytt

Tetra Pak elektrifierar transporter mellan lager i Malmö

För första gången använder Tetra Pak en helt eldriven lastbil. Lastbilen utgår från Tetra Pak i Lund, där den laddas över natten. Därefter lastas den och körs till två externa lager i Malmö hamn.
tetra lastbilx

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top