Fiberbaserade engångsbestick ny produkt från ÅR Packaging

PUBLICERAD: 24 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

ÅR Packaging lanserar plastfria fiberbaserade engångsbestick, som kommer ut på marknaden i slutet av det här året. (Bild ÅR Packaging)

För att möta en ökande efterfrågan på plastfria alternativ till engångsbestick inom food service-sektorn kommer svenska ÅR Packaging att inom kort lansera plastfria, fiberbaserade bestick.
ÅR Packaging skriver att besticken är de första i en rad av planerade innovativa food service-artiklar, som ska lanseras på marknaden. Nästa projekt i pipelinen inkluderar fiberbaserade skålar, tråg och behållare.

Lanseringen sker i samarbete med tyska Bionatic GmbH & Co. KG i Bremen, som är en stor leverantör till cateringföretag, detaljhandeln och konsumenter av livsmedelsförpackningar och engångsbestick, tillverkade i förnybara eller återvunna material.

Tillsammans med Bionatic har ÅR Packaging utvecklat en uppsättning bestick, som kan konkurrera med plastbestick vad gäller styrka, vikt och barriäregenskaper. Den nya bestickserien är designad för att vara återvinningsbar, komposterbar och biologiskt nedbrytbar. Produkterna är FSC-certifierade och framställda av europeiskt trä och helt utan plastinnehåll.

”Med Bionatic har vi fått en dynamisk och entreprenörsinriktad säljare av biobaserade förpackningsartiklar för snabbmatssektorn på vår sida. Bionatic hjälper till att påskynda processer och säkerställa produktacceptans genom direkt konsumentengagemang”, säger Ralf Mack, innovationschef på ÅR Packaging.

ÅR Packaging skriver att bestickserien i form av skedar, knivar och gafflar, är planerad att komma ut på marknaden i full kommersiell skala i slutet av det här året.

Sedan det europeiska direktivet om engångsplast (SUP) infördes har både konsumenter och medlemsländer börjat ompröva många plastförpackningar på marknaden.

”År 2021 kommer plastbestick att förbjudas i EU, men behovet av att äta ´on-the-go´ kommer att finnas kvar. Det finns därför ett stort behov av en ny generation av livsmedelsförpackningar för att fylla detta gap”, skriver ÅR Packaging i ett pressmeddelande.

”Som en av de ledande grossisterna inom hållbara livsmedelsförpackningar tror vi att det är bättre att bearbeta förnybara råvaror än att använda begränsade resurser. Vi är därför glada över att samarbeta med ÅR Packaging och kunna erbjuda nästa generation av food service-produkter i form av fiberbaserade lösningar”, säger Bionatics VD Michael Brink.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x