Färgtillverkare går med i initiativ för bättre återvinnning av förpackningar

PUBLICERAD: 15 oktober 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Färgtillverkaren Siegwerk går med i initiativet Holy Grail 2.0.

Siegwerk ansluter sig till Holy Grail 2.0 där över 85 företag i hela värdekedjan arbetar för att utveckla en teknik med digitala vattenstämplar på förpackningar. Tekniken syftar till att förenkla och effektivisera sorteringen och återvinningen av förpackningsavfall.

Enligt färgtillverkaren Siegwerk kommer de att bidra med sin expertis inom hållbara tryckfärger, lacker och tryckprocesser i initiativet Holy Grail 2.0. Tekniken går ut på att varje förpackning får en digital vattenstämpel. Den är inte synlig för blotta ögat, men innehåller speciella koder som detekteras och avkodas av en vanlig högupplöst kamera på en sorteringslinje. Baserat på kodernas information, exempelvis vilka typer av plast förpackningarna innehåller, så sorteras dem i sina rätta avfallsströmmar vilket ska leda till bättre sortering och återvinning av förpackningar i större skala.

Återvända material

Siegwerk skriver i ett pressmeddelande att den nya tekniken kommer att leda till en hög kvalitet på återvinningen vilket bidrar till en bättre cirkulär ekonomi och att förpackningsavfallet i större utsträckning kan återanvändas till att bli nya förpackningar.

Flera kända företag

Över 85 företag är knutna till Holy Grail 2.0.

– Vi är mycket stolta över att vara medlem i detta ambitiösa initiativ och ansluta oss till kända företag som The Coca-Cola Company, Kelloggs, Rewe Group och Tetra Pak. Det passar perfekt och har ett centralt inslag i våra mål för cirkulär ekonomi: inriktning på insamling och återvinning av all förpackning. Vi är övertygade om att vi måste omvandla industrin, från en linjär ekonomi till en cirkulär ekonomimodell. Det är viktigt att anamma digitala och smarta sätt att uppnå detta, säger Alina Marm, chef för Circular economy hub på Siegwerk.

Igång med testkörning

Pack Sweden har tidigare berättat att Mondi, en global leverantör inom papper och förpackningar har satt igång att testköra tekniken med vattenstämplar i praktiken. Pilotprojektet Holy Grail drog igång 2016 med stöd av stiftelsen Ellen MacArthur.

Läs vidare

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Naturvårdsverket ska anpassa och komplettera regelverket för förpackningar

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att lämna förslag på hur det svenska regelverket ska anpassas och kompletteras med anledning av EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.
romina-pourmokhtari-1-1-1920x1280x

Esbjerg blir nav för dansk plastsortering

ReSource Denmark har efter omfattande förhandlingar ingått ett centralt avtal med VANA, Danmarks största kollektiva system för förpackningsproducentansvar. Avtalet innebär att ReSource kommer att hantera stora mängder plastavfall från de danska hushållen.
ressource-denmark---1600x900x

Hundra procent återvunnen plast i burkarna

Berry Global har i ett samarbete med Mars lyckats ta fram en burk för M&M's, Skittles och Starburst bestående av till 100 procent återvunnen plast, exklusive locket.
Berry

Senaste nytt

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Herrljunga Musteri byter från plast till plast i förpackningar för ingefärashots

Herrljunga Musteri har lanserat sina ingefärashots i en alternativ förpackningslösning. Man har gått från de små PET-flaskorna till påsförpackningar. Det är följden av att retursystemet inte kan hantera flaskor med så låg volym som gäller för shotsen.
Herrljungax

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx