Europeiska aktörer inom papper bildar ny förpackningsallians

PUBLICERAD: 28 februari 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Nya alliansen EPPA ska promota användandet av pappers- och fiberbaserade förpackningar inom livsmedel och foodservice. På bilden en sådan förpackning tillverkad i Stora Ensos nya kartongmaterial CKB Nude (Bild Stora Enso)|

European Paper Packaging Alliance (EPPA) är namnet på en nybildad allians, där stora europeiska pappersaktörer ska verka för ökat användande av pappers- och fiberbaserade förpackningar till livsmedel och foodserviceprodukter.

Alliansen EPPA bildades nyligen vid ett möte i München på initiativ av finska Huhtamäki Oyj och italienska Seda International.

I ett pressmeddelande skriver EPPA att alliansen syftar till att hitta konkreta lösningar för att öka återvinningen av och minska koldioxidutsläppen från livsmedel och livsmedelsförpackningar utan att äventyra livsmedelssäkerheten och människors hälsa. EPPA ska också att samarbeta med europeiska beslutsfattare för att stödja gemensamma prioriteringar.

EPPA har från början samlat ett stora antal stora och betydande europeiska aktörer inom pappers- och fiberbaserade förpackningar och bland de grundande medlemmarna märks Seda International, Huhtamäki Oyj, AR Packaging, Stora Enso, Metsä Board, Mayr-Melnhof Karton, WestRock, Iggesund/Holmen, m fl.

”Europa och resten av världen står inför många utmaningar från klimatförändring och resursbrist. Hållbart framställda och tillverkade pappers- och fiberbaserade livsmedelsförpackningar kan leverera lösningar som skyddar konsumenternas hälsa och säkerhet, ger oss en livskraftig miljö och möjligheten till en cirkulär ekonomi”, säger EPPA:s första ordförande, Antonio D’Amato, styrelseordförande i Seda International Packaging

I sin programförklaring listar EPPA en rad punkter, som man säger talar till pappers- och fiberförpackningarnas fördel:

• Papper är ett naturligt och förnybart material och härrör från hållbart hanterat skogar som spelar en viktig roll för att mildra klimatförändringarna genom att ta upp kol från atmosfären vid nyplantering
• Pappers- och fiberbaserade livsmedelsförpackningar är återvinningsbara och EPPA kommer att främja återvinningsmetoder för att öka återvinningsgraden ytterligare.
• Pappersbaserade förpackningar bidrar till att minska matavfallet, garantera livsmedelssäkerhet och skydda konsumenternas hälsa och säkerhet.

”EPPA representerar både leverantörer av förnybara och hållbart producerade råvaror och tillverkare av förpackningar inom livsmedel och foodservice. Vårt mål är att bygga partnerskap med organisationer som delar vårt fokus på att utveckla och leverera praktiska lösningar”, säger EPPA:s vide ordförande Eric Le Lay, som till vardags är chef för Huhtamaki Foodservice Europa-Asien-Oceanien.

EPPA har sitt säte i Haag, Nederländerna och alliansens VD är Hans van Schaik.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x