EU-pengar till svenskt flamskydd

PUBLICERAD: 19 maj 2015
UPPDATERAD: 19 maj

Paxymer AB med sitt halogenfria flamskydd är ett av de europeiska företag bland hundratals sökande som fått finansiering under det nya forskningsprogrammet Horizon 2020. Programmet finansierar ett litet antal företag med potential att förändra sin marknad på ett sätt som ger positiva effekter för miljö och hälsa i hela Europa.

Paxymers halogenfria flamskydd syftar till att erbjuda ett fullt fungerande alternativ till de långlivade bromerade alternativ som fortfarande dominerar marknaden. Flamskyddsmarknaden förväntas dubbleras till 2020 och skall enligt prognos då omsätta 10 mdr$. En effekt av att allt fler produkter idag specificeras med brandkrav och hårdare kemikalielagstiftning.

Paxymer kombinerar brandsäkerhet och funktionalitet med miljö- och hälsoaspekter. Det innebär att trenden idag med ökad användning av långlivade kemikalier kan vändas utan avkall på produktsäkerheten.

Inom ramprogrammet kommer Paxymer att utveckla en ny generation produkter med högre effektivitet och ännu bättre materialegenskaper som kan kombineras med dagens halogenfria alternativ för att ge ökad prestanda.

– Vi är ett företag som ligger i framkant inom flamskydd. Vår tekniska lösning är flexibel och har stor potential för att eliminera en del av de långlivade kemikalier som används mest i vårt samhälle. Det är också därför vårt projekt hamnar under utlysningen ’Societal challenges’, säger VD Amit Paul

– Flamskydd är en spännande marknad som inte syns men som ingen av oss kommer undan i vardagen – det är därför det är så viktigt att skapa produkter som uppfyller säkerhetskraven samtidigt med miljö- och funktionskrav.

Paxymer är redan idag involverade på en rad marknader med sina produkter. Bland annat arbetar företaget med flamskyddade tyg i ett projekt med stöd från Mistra Innovation, de levererar material till 3Ms svetsmasker och flamskyddar s.k. VP-rör för kabelgenomföring.

 


Läs vidare

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Senaste nytt

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Zoégas förpackningar anpassas för återvinning

Nestlé har anpassat hela Zoégas Professionals sortiment för återvinning.
z2

Orkla har överklagat förbudet mot Grummes förpackning

Orkla, som äger varumärket Grumme har nu överklagat Kemikalieinspektionens förbud mot deras nya förpackning.
Orklany

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006