EU-pengar till svenskt flamskydd

PUBLICERAD: 19 maj 2015
UPPDATERAD: 19 maj

Paxymer AB med sitt halogenfria flamskydd är ett av de europeiska företag bland hundratals sökande som fått finansiering under det nya forskningsprogrammet Horizon 2020. Programmet finansierar ett litet antal företag med potential att förändra sin marknad på ett sätt som ger positiva effekter för miljö och hälsa i hela Europa.

Paxymers halogenfria flamskydd syftar till att erbjuda ett fullt fungerande alternativ till de långlivade bromerade alternativ som fortfarande dominerar marknaden. Flamskyddsmarknaden förväntas dubbleras till 2020 och skall enligt prognos då omsätta 10 mdr$. En effekt av att allt fler produkter idag specificeras med brandkrav och hårdare kemikalielagstiftning.

Paxymer kombinerar brandsäkerhet och funktionalitet med miljö- och hälsoaspekter. Det innebär att trenden idag med ökad användning av långlivade kemikalier kan vändas utan avkall på produktsäkerheten.

Inom ramprogrammet kommer Paxymer att utveckla en ny generation produkter med högre effektivitet och ännu bättre materialegenskaper som kan kombineras med dagens halogenfria alternativ för att ge ökad prestanda.

– Vi är ett företag som ligger i framkant inom flamskydd. Vår tekniska lösning är flexibel och har stor potential för att eliminera en del av de långlivade kemikalier som används mest i vårt samhälle. Det är också därför vårt projekt hamnar under utlysningen ’Societal challenges’, säger VD Amit Paul

– Flamskydd är en spännande marknad som inte syns men som ingen av oss kommer undan i vardagen – det är därför det är så viktigt att skapa produkter som uppfyller säkerhetskraven samtidigt med miljö- och funktionskrav.

Paxymer är redan idag involverade på en rad marknader med sina produkter. Bland annat arbetar företaget med flamskyddade tyg i ett projekt med stöd från Mistra Innovation, de levererar material till 3Ms svetsmasker och flamskyddar s.k. VP-rör för kabelgenomföring.

 


Läs vidare

Positiva effekter nationellt och internationellt efter ett år med Site Zero

För ett år sedan öppnade Site Zero, världens största och mest avancerade plastsorteringsanläggning. På tolv månader har anläggningen blivit en katalysator för nationell och internationell omställning mot en cirkulär plastekonomi.
Foto: Peter Holgersson AB

AI-programmerade robotar förenklar och påskyndar processer

Artificiell intelligens (AI) kanske inte är ett universalmedel för de nuvarande kraven inom förpackningsindustrin, men när den används på ett klokt sätt kan den avsevärt förenkla och påskynda processer. Som en drivkraft för innovation har förpackningsmaskintillverkaren Schubert undersökt potentialen hos AI i flera år och har utvecklat nya teknologier för robotassisterade förpackningslösningar.
Schubert Marketing

Nu inför Spanien pantsystem på plastflaskor

Spanien tar nu ett krafttag för att öka återvinningsgraden på plastflaskor. Det sker genom att man inför ett pantsystem i landet.
Spanienx

Tetra Pak och Yellow Dreams återvinner polyAl i ny anläggning i Nederländerna

Med en gemensam investering på cirka 3 miljoner euro av Tetra Pak och företaget Yellow Dreams, kommer en ny återvinningsanläggning att starta sin verksamhet i Ittervoort i Nederländerna under andra halvan av 2025. Anläggningen kommer att hantera icke-fiberkomponenten (polyAl) från förbrukade dryckeskartonger, vilket ökar återvinningskapaciteten i EU.
recon-polymersx

Senaste nytt

EUBP: ”Bioplast en nyckelfaktor för uppfyllandet av PPWR-förordningen”

Bioplaster kommer att få en allt större framtida betydelse i och med införandet av EU:s förpacknings- och förpackningsavfallsförordning PPWR. Det anser organisationen European Bioplastics (EUBP) och dess VD Hasso von Pogrell.
euflag-ppwr-toppx

Pappersbarriär prisad i hållbarhetstävling

Tetra Pak har mottagit utmärkelsen 'Resource Efficiency' vid Sustainable Packaging News Awards 2024, för sin pappersbaserade innovation inom barriärmaterial.
Mimosa_choco_3d-strawsx

Mars minskar förpackningsplasten med digital simuleringslösning

Under 2024 presenterade Mars, en av de globalt ledande företagen inom livsmedel, konfektyr och djurmat, ett samarbete med programvarujätten Ansys för att genom digital teknologi minska plastavfallet och effektivisera tidsåtgången i utvecklingen av nya förpackningar.
AI mars

Första yoghurtbägaren med livsmedelsgodkänd återvunnen polystyren

INEOS Styrolution lanserar yoghurtbägare med mekaniskt återvunnen polystyren som ett resultat av samarbete mellan flera partners i värdekedjan milstolpe uppnåddes genom samarbetet mellan flera partners längs värdekedjan. Man kallar det för en milstolpe.
Yoghurt cupsx