EU-pengar till svenskt flamskydd

PUBLICERAD: 19 maj 2015
UPPDATERAD: 19 maj

Paxymer AB med sitt halogenfria flamskydd är ett av de europeiska företag bland hundratals sökande som fått finansiering under det nya forskningsprogrammet Horizon 2020. Programmet finansierar ett litet antal företag med potential att förändra sin marknad på ett sätt som ger positiva effekter för miljö och hälsa i hela Europa.

Paxymers halogenfria flamskydd syftar till att erbjuda ett fullt fungerande alternativ till de långlivade bromerade alternativ som fortfarande dominerar marknaden. Flamskyddsmarknaden förväntas dubbleras till 2020 och skall enligt prognos då omsätta 10 mdr$. En effekt av att allt fler produkter idag specificeras med brandkrav och hårdare kemikalielagstiftning.

Paxymer kombinerar brandsäkerhet och funktionalitet med miljö- och hälsoaspekter. Det innebär att trenden idag med ökad användning av långlivade kemikalier kan vändas utan avkall på produktsäkerheten.

Inom ramprogrammet kommer Paxymer att utveckla en ny generation produkter med högre effektivitet och ännu bättre materialegenskaper som kan kombineras med dagens halogenfria alternativ för att ge ökad prestanda.

– Vi är ett företag som ligger i framkant inom flamskydd. Vår tekniska lösning är flexibel och har stor potential för att eliminera en del av de långlivade kemikalier som används mest i vårt samhälle. Det är också därför vårt projekt hamnar under utlysningen ’Societal challenges’, säger VD Amit Paul

– Flamskydd är en spännande marknad som inte syns men som ingen av oss kommer undan i vardagen – det är därför det är så viktigt att skapa produkter som uppfyller säkerhetskraven samtidigt med miljö- och funktionskrav.

Paxymer är redan idag involverade på en rad marknader med sina produkter. Bland annat arbetar företaget med flamskyddade tyg i ett projekt med stöd från Mistra Innovation, de levererar material till 3Ms svetsmasker och flamskyddar s.k. VP-rör för kabelgenomföring.

 


Läs vidare

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Nu kan chipspåsen och duschtvålsförpackningen pantas

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower. Det innebär att konsumenter kan panta sin chipspåse från OLW, tandkrämstuben från Jordan och tvålförpackningen från Family Fresh och få pengar tillbaka.
OLW pantx

Nytt rekordår för pantsystemet

Pantameras färska pantstatistik visar att Sverige slår rekord igen, med över 2,7 miljarder pantade burkar och flaskor. Pantandet ökar i alla svenska län, och även pantningsgraden är högre än tidigare.
Returpackxx

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx