EU-pengar till svenskt flamskydd

PUBLICERAD: 19 maj 2015
UPPDATERAD: 19 maj

Paxymer AB med sitt halogenfria flamskydd är ett av de europeiska företag bland hundratals sökande som fått finansiering under det nya forskningsprogrammet Horizon 2020. Programmet finansierar ett litet antal företag med potential att förändra sin marknad på ett sätt som ger positiva effekter för miljö och hälsa i hela Europa.

Paxymers halogenfria flamskydd syftar till att erbjuda ett fullt fungerande alternativ till de långlivade bromerade alternativ som fortfarande dominerar marknaden. Flamskyddsmarknaden förväntas dubbleras till 2020 och skall enligt prognos då omsätta 10 mdr$. En effekt av att allt fler produkter idag specificeras med brandkrav och hårdare kemikalielagstiftning.

Paxymer kombinerar brandsäkerhet och funktionalitet med miljö- och hälsoaspekter. Det innebär att trenden idag med ökad användning av långlivade kemikalier kan vändas utan avkall på produktsäkerheten.

Inom ramprogrammet kommer Paxymer att utveckla en ny generation produkter med högre effektivitet och ännu bättre materialegenskaper som kan kombineras med dagens halogenfria alternativ för att ge ökad prestanda.

– Vi är ett företag som ligger i framkant inom flamskydd. Vår tekniska lösning är flexibel och har stor potential för att eliminera en del av de långlivade kemikalier som används mest i vårt samhälle. Det är också därför vårt projekt hamnar under utlysningen ’Societal challenges’, säger VD Amit Paul

– Flamskydd är en spännande marknad som inte syns men som ingen av oss kommer undan i vardagen – det är därför det är så viktigt att skapa produkter som uppfyller säkerhetskraven samtidigt med miljö- och funktionskrav.

Paxymer är redan idag involverade på en rad marknader med sina produkter. Bland annat arbetar företaget med flamskyddade tyg i ett projekt med stöd från Mistra Innovation, de levererar material till 3Ms svetsmasker och flamskyddar s.k. VP-rör för kabelgenomföring.

 


Läs vidare

Revolution säger Ishida om sin nya trågpackare

Första dagen på interpack avtäckte Ishida Europe en trågpackare som företaget hävdar bryter ny mark.
Ishida1

Snabbare och kraftfullare: ”Q-Line en milstolpe för Zünd”

Det har gått över ett decennium sedan Zünd lanserade sin tredje generation skärmaskin, G3. Nu kommer uppföljaren Q-Line som riktar sig framför allt till producenter av förpackningar och POS-material (Point of Sales), som både är snabbare och kraftfullare.
Zund-9-1024x683x

Malmöbaserade Rechon förberedda för nya utmaningar inom cartridgefyllning

Den nuvarande trenden mot mer cartridgefyllning är ett bra skäl för Rechon att fortsätta ett framgångsrikt samarbete med Syntegon.
Syntegon_Cartridgesx

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front