Enkelt panta på Solens och vindarnas Ö

PUBLICERAD: 20 juni 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Pantamera Öland

Så här i midsommartider fylls campingplatserna och det konsumeras mycket dryck på burk och PET-flaska utomhus och då ska det vara enkelt att återvinna. För några år sedan inledde organisationen Camping Öland, där 21 campingplatser ingår, ett samarbete med Pantamera i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor.

–  För oss som arbetar inom turismen på Öland är det viktigt att göra det enkelt för våra gäster att ta miljöhänsyn. Att pengarna dessutom går till rädda Östersjön känns rätt och inte minst för kommande generationers Öland, säger Catrin Sörensson, ordförande i Camping Öland.

–  Under sommaren är konsumtionen hög och det kan vara långt till närmaste pantautomat. Genom ett aktivt samarbete med campingplatser underlättar vi för semesterfirare att bli av med sin pant, samtidigt som pantpengarna bidrar till en mycket betydelsefull verksamhet, säger Carita Classon, produktchef på Pantamera.

Pantamera bidrar med uppmärkta pantigloos och sköter tömning och transport av alla insamlade burkar och PET-flaskor. Under förra året bidrog Camping Ölands pant med hela 110 000 kronor i pantpengar som gick till WWF:s arbete för att rädda Östersjön. Panten motsvarade en miljövinst på 40 853 kilo koldioxid, vilket är lika mycket som 250 flygresor mellan Stockholm och Göteborg.

Läs vidare

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Nu kan chipspåsen och duschtvålsförpackningen pantas

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower. Det innebär att konsumenter kan panta sin chipspåse från OLW, tandkrämstuben från Jordan och tvålförpackningen från Family Fresh och få pengar tillbaka.
OLW pantx

Nytt rekordår för pantsystemet

Pantameras färska pantstatistik visar att Sverige slår rekord igen, med över 2,7 miljarder pantade burkar och flaskor. Pantandet ökar i alla svenska län, och även pantningsgraden är högre än tidigare.
Returpackxx

Senaste nytt

Klockan tickar för förpackningsföretag om man ska klara EUDR till årsskiftet

Nedräkningen fortsätter mot den 30 december 2024, då de flesta företag baserade i EU eller som levererar varor till EU måste följa EU:s nya avskogningsförordning (EUDR). Det kommer att ställa stora krav på till exempel tillverkare av papper, kartong och förpackningar.
johannes-plenio-1vzLW-ihJaM-unsplashx

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx