En bärlåda ska vara stark och bära fram budskapet

PUBLICERAD: 14 mars 2023
UPPDATERAD: 16 mars
Pressbild.

Den finska wellpapptillverkaren Adara Pakkaus Oy:s producerar en ny låda för bär tillverkad av obestruken vit kraftliner där högkvalitativt tryck kombineras med en naturlig känsla och hög styrka.

Bärens resa från odling till konsument omfattar ofta flera steg. Deras lådan måste därmed vara tålig och skydda bären, även under skiftande förhållanden, samt bidra till att de färska bären kommer oskadade till konsument. En av den finska wellpapptillverkaren Adara Pakkaus Oy:s nya produkter är en låda tillverkad av obestruken vit kraftliner där högkvalitativt tryck kombineras med en naturlig känsla och hög styrka.

– Bär transporteras ofta i stora mängder från gårdar till marknader och stormarknader varför lådan måste vara extra robust. Eftersom wellmaterial av färskfiber används för att tillverka lådorna, med fuktbeständigt lim och robust konstruktion är de lätta att hantera och tål att staplas högt även under skiftande förhållanden, säger Mikko Järvinen, produktions- och utvecklingschef hos Adara.

– Wellpapplådan kan lätt återvinnas och är värdefull för återvinning tack vare de starka fibrerna som används till lådan.

Designen av lådan baserades på kontrasterande färger med grönt och rött som accentuerar varandra. Därför sticker de röda bären ut på ett särskilt attraktivt sätt. Den mörka basfärgen tonar bort alla märken som kan orsakas av bären, vilket behåller en snygg och attraktiv helhet. Lådan trycktes på en ny Göpfert Ovation tryckpress och MetsäBoard Natural WKL Bright 160 g/m2 valdes för lådans ytterskikt.

– Ofta trycks obestruken liner med vektorgrafik, men med vår nya, moderna och registernoggranna press kan rätt raster optimeras för varje jobb, beroende på wellpappens kvalitet och trycktema. Slutresultatet är fotografiskt tryck även på obestruken liner och större wellprofiler, som C-wellen i vår nya bärlåda”, säger Lari Seppälä, tryckerichef hos Adara.

Utmaningen med större wellprofiler är traditionellt den så kallade tvättbrädseffekten.

– Med Metsä Boards vita kraftliner och Marvacos FullHD flat top dot-tryckplåtar, optimerade för vår press, kan fenomenet reduceras avsevärt och ett högkvalitativt slutresultat uppnås, fortsätter Seppälä.

– När Metsä Boards vita kraftliner används kan tryckets linjetäthet vara högre än normalt, eftersom ju planare den korrugerade ytan är desto tätare linjeraster kan användas vilket ger en skarpare och bättre bild. En högkvalitativ vit kraftliner och dito tryckpress gör att en bild av mycket hög kvalitet kan tryckas, även på obestrukna ytor.

Läs vidare

Fläskar på med färg, typografi och illustrationer för vegansk bacon

Det franska start-up företaget La Vie strävar efter att erbjuda den bästa växtbaserade baconen på marknaden. Med hjälp av typografi, färg och illustrationer har byrån Everland mejslat fram en identitet.
LaVie_case_overviewx

Sju designråd som kan öka plaståtervinningen

Det pratas mycket om behovet av ökad återvinning av plastprodukter, till exempel förpackningar, och om svårigheterna med det. Ett sätt att underlätta är att återvinningen är att designa rätt. IVL Svenska Miljöinstitutet listar nu sju åtgärder som kan sättas in i designstadiet.
amelie-mourichon-wusOJ-2uY6w-unsplashx

Martin Schmetzer – från graffiti till lettering

Vår systersite Cap&Design har träffat Martin Schmetzer, en grafiker som älskar att designa förpackningar och etiketter.
top-1x

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax