En åttakantig svensk vinnare

PUBLICERAD: 18 maj 2017
UPPDATERAD: 24 januari
DS Smiths Claes Petersson, ansvarig för konstruktion och grafik och Peter Andersson fick motta pris på Interpack.

Peter Andersson och Claes Petersson på DS Smith Sverige tog emot pris för konstruktionen av ett funktionellt wellpappemballage för lastbilsnav.

DS Smith-koncernen var totalt nominerade i inte mindre än 12 kategorier till årets Worldstar-tävling. Vi träffade Peter Andersson, konstruktör på DS Smith Sverige, som var på plats på Interpack för att motta pris i den prestigefyllda Worldstar-tävlingen. Det svenska vinnarbidraget vann i kategorin Transit med ett funktionellt wellpappemballage för lastbilsnav.

– Det är stora tunga saker som väger ungefär 50 kilo styck. Tidigare har man lagt dem i träförpackningar, säger konstruktören Peter Andersson på DS Smith Sverige.

– Tack vare den åttakantiga formen på förpackningen så kan man saxa in lastbilsnaven och få fyra lager istället för tidigare tre, säger han och berättar att kunden som nyttjar förpackningarna är ett företag inom fordonsindustrin som tillverkar lastbilsnav.

Förpackningen är halvautomatiskt rest och integrerad med kundens befintliga system och robotcell. Fördelarna är flera.

– Dels får du nio gånger mindre inkommande gods, dels 25 procent färre transporter och mindre miljöpåverkan. Emballaget blir också billigare för kunden.

– Tack vare den här förpackningen fick vi även göra en förpackning till med bromsskivor åt samma kund. Även där en semiautomatisk lösning.

Läs vidare

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Nestes bioråvara blir till bioPET-flaskor hos japanska Suntory

Den finska petroleumkoncernen Neste har inlett samarbete med japanska dryckesföretaget Suntory om produktion av dryckesflaskor i biobaserad PET. Ytterligare två andra företag ingår i samarbetet.
neste-suntory-utvaldx

Bioplastproduktionen tar fart igen

I samband med sin årliga konferens i Berlin presenterade European Bioplastics 2023 års statistik plus prognos för marknadsutvecklingen under tiden fram till år 2028.
bow

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x