
Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. I dag, fredag, lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Reumatikerförbundet har med hjälp av konsulten och experten Lena Lorentzen testat förpackningars öppningsbarhet under ganska många år, men lite grann har det skett i det tysta, det vill säga budskapet att något testats som lättöppnat har haft svårt att hitta fram till konsumenterna. Nu har man insett att mer behöver göras, och märkningen som introduceras är det bra sätt säger Stina Nordström som är vd på Reumatikerförbundet till Packnews.

– Vi satsar nu och jag hoppas att det ska bära frukt. Det är en viktig fråga för våra medlemmar där man är dödstrött på förpackningar som inte går att öppna. Det finns en påverkansviktig fråga för oss att driva det här, säger hon.
– Det vore fantastiskt om vi genom konsumentmakt kan påverkar företagen så att de inser det positiva med att testa och certifiera och sätta vårt Easy to use märke på förpackningarna.
– Jag ser det här som en win-win lösningen både för branschen och för förbundet.
– Det finns inte, och kommer aldrig att finnas en universallösning för öppningsbarhet, men om man vill anstränga sig en bit på vägen så är det fantastiskt bra.
Nu är det inte bara personer med nedsatt handfunktion som kan ha problem med att öppna förpackningar, det gäller även personer utan problem. Vi har väl alla upplevt svårigheter att komma in i förpackningar. Stina Nordström konstaterar att deras märkning därmed också kan vara till nytta för andra än personer med någon form av nedsatt funktion. Det är huvudpoängen säger hon.
Reumatikerförbundet har som sagt genomfört tester genom åren, och de företag vars förpackningar fått godkänt, kan nu använda den här märkningen utan att behöva testa om om det är samma förpackning fortfarande.
– Min förhoppning är att företag som testar och certifieras kan öka sin omsättning genom ökad försäljning. Det blir lättare för konsumenten att välja.
Även globalt
Tidigare pratade man om lättöppnat, nu är Easy to Use som gäller. Det är främst med tanke på att det är en global marknad och att märkningen därmed även ska fungera på exportmarknader. Symbolen är varumärkesskyddad i EU och man jobbar också på att få detta skydd i USA och andra länder.
– Företag som fått produkter certifierade och företag som säljer produkter i Easy to use certifierade förpackningar kommer att erbjudas möjligheten att märka sina produkter mot en licensavgift. Märket får då också användas i marknadsföringen av certifierad produkt. Vi tror att det kan hjälpa företagen att bredda sin kommunikation och marknadsföring och vi hoppas att en produktmärkning ska gynna utvecklingen mot fler förpackningar och produkter som fungerar för alla, säger Stina Nordström.
Easy to use
Certifieringen är baserat på hanteringstester av förpackningar och produkter och innebär alltså inte bara förpackningens öppningsbarhet utan hela hanteringen. Testerna utförs av personer som har nedsatt handfunktion. Metoden är vetenskapligt granskad och publicerad. Den bygger på att 20 personer med diagnostiserad nedsatt handfunktion genomför varje hanteringsmoment hos den aktuella förpackningen eller produkten. De bedömer hur det var att utföra momentet på en 6-gradig skala från “Kan inte genomföra momentet”, “Mycket svårt”, “Ganska svårt”, ”Varken svårt eller lätt”, ”Ganska lätt” och ”Mycket lätt”. De bedömer också sina funktioner i händerna och sin förmåga att använda de vanligaste greppen.
Resultaten från handbedömningarna kalibreras (jämförs) mot en referensgrupp på över 100 personer med nedsatt handfunktion för att få ett statistiskt säkerställt resultat. För att en produkt eller förpackning ska certifieras måste alla hanteringsmoment i det kalibrerade resultatet nå “Varken eller” eller lättare.
Hoppas det blivit bättre
Lena Lorentzen har hjälpt Reumatikerförbundet med tester i tjugo år. Hon har skrivit en bok i ämnet och gjort filmer som ligger till grund för en distansutbildning på det aktuella temat.

– Vår metod tog vi fram år 2011, då vi förnyade den vi startade med. Den vi använder nu är framtagen av mig i samarbete med en statistiker och den publicerad och granskad så att det inte ska finnas något tvivel om att vi ger korrekt information, säger hon.
– När vi har en testgrupp, som oftast är tjugo personer kollar vi deras funktionsförmåga i händerna, det är inte bara att man är svag, man kan ha svårt att röra fingrarna, man har smärta och så vidare. Vi testar också förmågan att utföra olika, vanliga grepp. Detta kalibreras sedan mot svaren från referensgruppen.
Vid ett tillfälle testade man innehållet i PRO:s matkasse och då visade det sig att det bara var en varas förpackning som blev godkänd. Kanske kommer deras matkasse att se annorlunda ut i framtiden om man också väljer att ta hänsyn till märkningen?
På frågan om hon ser att det blivit bättre med öppningsbarheten genom åren blir Lena Lorentzen lite svävande.
– Det är svårt att svara på tycker jag, men jag hoppas att det går åt rätt håll, jag har jobbat mycket med utbildning mot studenter och filmerna har haft bra spridning så förhoppningsvis leder det till gradvisa förbättringar.
Fastsatt är bättre i många fall
De fastsatt förslutningarna på flaskor och vätskekartongförpackningar är något som nästa skapat vad Lena kallar ”en hatmobb” och det kan väl till viss del relatera till ämnet med märkning.
– Jag vill försvara förslutningarna. I hela livet har man gjort på ett sätt när man öppnar en förpackning och får förslutningen i handen. Så händer det inte och då tycker man det är besvärligt.
– Jag skulle nog generellt säga att de som finns på vätskekartongförpackningar är lättare än de som fanns innan. Det krävs till exempel mindre kraft för att öppna. Klart det kan finnas någon som är svår, men generellt skulle jag säga att de är lättare att använda. Flaskorna är mer svåröppnade än vätskekartongförpackningarna.
Behovet av lättöppnade förpackningar
Minst 1,5 miljoner människor i Sverige har konstaterad nedsatt handfunktion. Mörkertalet är stort och det är förmodligen många fler. Orsakerna kan vara flera, till exempel reumatisk sjukdom som artrit eller artros. Ofta påverkas även handfunktionen efter en stroke, vid multipel skleros, diabetes och ryggmärgsskador. Reumatiker-förbundet hoppas att industrin inser att det kommer bli nödvändigt att erbjuda bra lösningar som fungerar för alla konsumenter, inte minst med tanke på den demografiska utvecklingen. Handstyrkan avtar med åldern, speciellt efter 65, och uppskattningar visar att år 2040 kommer 25 procent av befolkningen inom EU vara 65 år eller äldre.