DS Smith storsatsar i Värnamo

PUBLICERAD: 19 januari 2023
UPPDATERAD: 31 januari
Redo för första spadtaget. Från vänster: Fredrik Liljeqvist – DS Smith – Cluster Director – Packaging Service Nordic Countries, Mikael Karlsson – kommunstyrelsens ordförande Värnamo och Thorbjörn Sagerström – vd DS Smith Packaging – Nordic Countries. Foto: Pressbild

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker – i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.

Fabriken är speciellt utformad för att tillverka och tillgodose kundernas behov av kortare tillverkningsserier, samt för central lagring inom DS Smith Sverige. Utöver den egna tillverkningen av förpackningslösningar i wellpapp erbjuds även ett komplett utbud av förpackningsmaterial.

– Det är våra två arkanläggningar i Värnamo och Mariestad som vi slår samman. De servar främst kunder och grossister som inte har behov av de riktigt stora seriestorlekar vi tillverkar i wellpappfabrikerna i Värnamo och Mariestad. Vi lägger nu ihop vår förpacknings- och grossistverksamhet, berättar Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith Norden.

Förbättrar logistiken

Ledorden inför nybygget är effektivitet och hållbarhet. Genom att centralisera två fabriker till ett ställe förbättras logistiken samtidigt som maskinerna utnyttjas effektivare. Solceller och ett energisnålt produktionsupplägg kommer att sänka energiförbrukningen med minst tjugofem procent. Den nya fabriken i Värnamo kommer att sysselsätta cirka sextio personer, med prognos på växande personalbehov inom en överskådlig framtid.

– Arkananläggningen i Mariestad stängs och maskinerna flyttas till Värnamo. Totalt berörs arton personer som erbjuds att flytta med till Värnamo, säger Thorbjörn Sagerström.

– I slutet av året ska den här anläggningen, som ligger i industriområdet Bredablick i direkt anslutning till E4 att stå klar. Vi får en toppmodern fabrik. Investeringen hamnar på tvåhundra miljoner kronor.

Investerar i lager i Mariestad

DS Smith satsar hårt i Norden just nu, det är inte bara den nya fabriken man investerar i. I wellpappfabriken i Mariestad pågår investeringar på etthundratjugo miljoner kronor i bland annat lager och för att skapa en pallfri produktion. Dessutom kommer en trepunktslimmare från Mitsubishi på plats inom kort.

– Man kan kanske tycka att det är modigt att investera så kraftfullt i de oroliga tider som råder, men det kanske är bra att göra det nu och stå redo när det så småningom vänder, för det kommer det att göra.

– Vi är dessutom i en sektor där fiber är råmaterial och där diskussionerna ofta handlar om just materialval, miljö och återvinning. Det gynnar oss.

”En bra konjunkturmätare”

Han säger att det fortfarande går bra för DS Smith i Norden, men tendenser på viss avmattning finns inom vissa områden, till exempel inom e-handeln.

– Man brukar ju säga att wellpappindustrin är en bra konjunkturmätare och om det är så kan vi konstatera att det inte är dåligt på marknaden totalt sett.

– Vi har tolv segment vi jobbar mot och går det dåligt någonstans går det ofta bättre inom något annat segment. Ett intressant område just nu är bilindustrin där omställningen till elbilar gör att det är mycket gods som flyttas i samband med nya projekt.

Thorbjörn Sagerström är också ordförande i Grafiska Företagen och konstaterar att så här långt går det ganska bra i den grafiska branschen. Företagen verkar klara sig bra. Låt oss hoppas att det fortsätter så.

Text: Bo Wallteg

Läs vidare

Oroliga tider skrämmer inte FrontPac

FrontPac räds inte de svåra tiderna. Ett bra bevis är investeringen i en ny offsetpress från KBA.
Jesper och Martin

H-trycks satsning bär frukt: ”Ännu fler storlekar och olika varianter”

Tryckeriet i Markaryd har investerat stort för att utveckla maskinparken för att bredda produktsegmentet inom muggar och bägare med lock. I år ska satsningen visas upp för de stora massorna på mässor i Skandinavien.
H-tryck

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

Kemisk återvinning av plast får tummen ner av forskare i USA

En ny forskarrapport säger att kemisk återvinning av plast bara ökar miljöproblemen.
Avfall

Senaste nytt

Oroliga tider skrämmer inte FrontPac

FrontPac räds inte de svåra tiderna. Ett bra bevis är investeringen i en ny offsetpress från KBA.
Jesper och Martin

Grönt ljus för att göra gröna salladsskålar ännu grönare

Picadeli känner att deras salladskoncept blir ännu grönare via appen Bower. Nu finns möjlighet att panta 20 miljoner skålar årligen.
bower_phone

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah