Digitala etikettpressen Gallus One: ”Byggd för att gå 24/7”

PUBLICERAD: 17 oktober 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Gallus One – för att möta det växande behovet av etiketter på rulle

Vi intervjuar Rickard Rafstedt, produktansvarig på Heidelberg Sverige, om den nya digitala etikettpressen Gallus One:
– Det som imponerar på mig är att den är byggd för att gå 24/7, säger han och ger hintar om att fler nyheter är på lut.

Gallus och Heidelberg har presenterat sin första helt digitala etikettpress – Gallus One – för att möta det växande behovet av etiketter på rulle. Något Packnorth tidigare har berättat om.

Rickard Rafstedt, account manager på Heidelberg Sverige. Foto: Pressbild

Enligt Gallus är det nya maskinsläppet ett banbrytande tillägg till företagets traditionella konventionella och hybrida tryckpressar. Gallus One är tillverkarens första helt digitala etikettpress och har utvecklats särskilt för att ge användaren låga produktionskostnader.

Byggd med beprövad teknik

Digitalpressen har tagits fram med en konkurrenskraftig total ägandekostnad (TCO) – en låg tröskel för att kunna producera kostnadseffektiva digitala etiketter med hög automation, molnbaserad teknik och integrering till produktionsflödet Prinect.

– Det är ett helt nytt koncept som bygger på befintlig beprövad teknik i Gallus Labelfire och Labelmaster. Det som imponerar på mig är att den är byggd för att gå 24/7, det är en riktig produktionsmaskin, säger Rickard Rafstedt, account manager på Heidelberg Sverige, som säljer Gallus One i Sverige.

70 meter i minuten

Det handlar om en 340 millimeter bred rulle till rulle-maskin med uv-inkjetteknik som är utrustad med CMYK samt en ny vit färg med 85 procents opacitet som tillval. Digitalpressen kan skriva ut upp till 70 meter i minuten, även med vitt. Pressen erbjuder variabeldata med 1200 x 1200 dpi som högsta upplösning. Den är också utrustad med en inlinekamera som mäter hela bredden på rullen för att säkerställa register, färg och kvalitet samt för att automatisera delar av arbetsflödet.

 

Nya kundgrupper i sikte

Enligt Gallus passar den nya digitalpressen i verksamheter som ett komplement till befintliga analoga Gallus-pressar, för offsettryckare eller helt fristående för de som vill ta steget in på digital etikettproduktion. En maskin som dessutom är helt klimatneutral.

– Med den här maskinen går Gallus in i ett lägre segment, använder teknologin från det högre segmentet och gör det tillgängligt för kunder som inte haft möjlighet att göra en så stor investering. Det innebär att vi får nya kundgrupper som vi inte har haft kontakt med tidigare, allt ifrån fåmansföretag och uppåt, säger Rickard Rafstedt.

Fler nyheter väntar

Gallus One, tillsammans med all programvara och hårdvara, går redan nu att förbeställa och ska enligt planen kunna levereras efter årsskiftet. Gallus och Heidelbergs digitala etikettresa slutar dock inte här.

– Vi har fått hintar från Gallus att de vill satsa stort på digitaltryck. Inför Labelexpo nästa år lovar de att presentera fler nyheter, säger Rickard Rafstedt.

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x