Sverige har all infrastruktur som behövs för att återvinna betydligt fler plastförpackningar – men majoriteten hamnar fortfarande i hushållssoporna och förbränns. Det håller inte. Kommunerna, varumärkesägarna och producentorganisationerna måste nu intensifiera sina insatser för att nå ut till invånarna med budskapet: källsortering är avgörande för att vi ska kunna återvinna mer. Det är uppmaningen från Svensk Plaståtervinning.
Sedan den första januari 2024 har landets kommuner ansvaret för att samla in hushållens plastförpackningar. Regeringens mål är tydligt: insamlingen ska öka så att vi ska kunna återvinna mer plast i Sverige. Vinsten är mångbottnad. Det minskar behovet av jungfrulig råvara, minskar mängden plast som går till förbränning och ger marknaden tillgång till återvunnen plastråvara.
Men för att lyckas kommunicera om vikten av att källsortera hemma krävs kunskap om hur materialet sedan tas om hand. Om vikten av en avancerad sortering och återvinning av varje plastsort separat. Och behovet av transparens och full spårbarhet för att skapa förtroende för systemet. Därför har Svensk Plaståtervinning bjudit in kommunerna till kunskapshöjande besök på Site Zero i Motala – världens största och mest avancerade sorteringsanläggning för plastförpackningar.
Hälften har varit på plats
Sedan början av 2024 har drygt hälften av landets kommuner, eller deras kommunägda avfallsbolag, besökt anläggningen och fått utbildning i hur plastsorteringen och återvinningen går till.
— Vi upptäckte tidigt ett stort kunskapsglapp på kommunal nivå och kände att vi behövde agera. Därför har vi, på frivillig basis, öppnat upp Site Zero och bjudit in kommunerna under en begränsad tid, berättar Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.
Ansvariga måste intensifiera kommunikationen
Mattias Philipsson understryker att ansvaret för att öka insamlingen inte enbart kan ligga hos kommunerna. Han uppmanar även varumärkesägare och producentansvarsorganisationer och energibolag att intensifiera sina insatser.
— Vi har all infrastruktur som krävs för att kunna återvinna betydligt mer plastförpackningar i Sverige. Problemet är att för många förpackningar fortfarande hamnar i hushållssoporna och förbränns. Det är hög tid för fler aktörer att steppa upp och se till att informationen når fram till svenska folket, säger Mattias Philipsson.
Kommunikationsmaterial som stöttar
Som ett ytterligare stöd planerar Svensk Plaståtervinning att ta fram ett kommunikationsmaterial som kommuner, varumärkesägare och producentorganisationer kan använda för att effektivt nå ut till invånare och konsumenter. Även detta initiativ sker på frivillig basis för att bidra till att öka plaståtervinningen i Sverige.