Det finns plats för mer plast i återvinningssystemet

PUBLICERAD: 25 februari 2025
UPPDATERAD: 25 februari

Sverige har all infrastruktur som behövs för att återvinna betydligt fler plastförpackningar – men majoriteten hamnar fortfarande i hushållssoporna och förbränns. Det håller inte. Kommunerna, varumärkesägarna och producentorganisationerna måste nu intensifiera sina insatser för att nå ut till invånarna med budskapet: källsortering är avgörande för att vi ska kunna återvinna mer. Det är uppmaningen från Svensk Plaståtervinning.

Sedan den första januari 2024 har landets kommuner ansvaret för att samla in hushållens plastförpackningar. Regeringens mål är tydligt: insamlingen ska öka så att vi ska kunna återvinna mer plast i Sverige. Vinsten är mångbottnad. Det minskar behovet av jungfrulig råvara, minskar mängden plast som går till förbränning och ger marknaden tillgång till återvunnen plastråvara.

Men för att lyckas kommunicera om vikten av att källsortera hemma krävs kunskap om hur materialet sedan tas om hand. Om vikten av en avancerad sortering och återvinning av varje plastsort separat. Och behovet av transparens och full spårbarhet för att skapa förtroende för systemet. Därför har Svensk Plaståtervinning bjudit in kommunerna till kunskapshöjande besök på Site Zero i Motala – världens största och mest avancerade sorteringsanläggning för plastförpackningar.

Hälften har varit på plats

Sedan början av 2024 har drygt hälften av landets kommuner, eller deras kommunägda avfallsbolag, besökt anläggningen och fått utbildning i hur plastsorteringen och återvinningen går till.

— Vi upptäckte tidigt ett stort kunskapsglapp på kommunal nivå och kände att vi behövde agera. Därför har vi, på frivillig basis, öppnat upp Site Zero och bjudit in kommunerna under en begränsad tid, berättar Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Ansvariga måste intensifiera kommunikationen

Mattias Philipsson understryker att ansvaret för att öka insamlingen inte enbart kan ligga hos kommunerna. Han uppmanar även varumärkesägare och producentansvarsorganisationer och energibolag att intensifiera sina insatser.

— Vi har all infrastruktur som krävs för att kunna återvinna betydligt mer plastförpackningar i Sverige. Problemet är att för många förpackningar fortfarande hamnar i hushållssoporna och förbränns. Det är hög tid för fler aktörer att steppa upp och se till att informationen når fram till svenska folket, säger Mattias Philipsson.

Kommunikationsmaterial som stöttar

Som ett ytterligare stöd planerar Svensk Plaståtervinning att ta fram ett kommunikationsmaterial som kommuner, varumärkesägare och producentorganisationer kan använda för att effektivt nå ut till invånare och konsumenter. Även detta initiativ sker på frivillig basis för att bidra till att öka plaståtervinningen i Sverige.

Läs vidare

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Naturvårdsverket ska anpassa och komplettera regelverket för förpackningar

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att lämna förslag på hur det svenska regelverket ska anpassas och kompletteras med anledning av EU:s förordning om förpackningar och förpackningsavfall, PPWR.
romina-pourmokhtari-1-1-1920x1280x

Esbjerg blir nav för dansk plastsortering

ReSource Denmark har efter omfattande förhandlingar ingått ett centralt avtal med VANA, Danmarks största kollektiva system för förpackningsproducentansvar. Avtalet innebär att ReSource kommer att hantera stora mängder plastavfall från de danska hushållen.
ressource-denmark---1600x900x

Hundra procent återvunnen plast i burkarna

Berry Global har i ett samarbete med Mars lyckats ta fram en burk för M&M's, Skittles och Starburst bestående av till 100 procent återvunnen plast, exklusive locket.
Berry

Senaste nytt

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Grafiska Företagen accepterar löneökningar på 7,7 procent i en tre årsperiod

Grafiska Företagen acceptera de opartiska ordförandens (Opo) förslag på ett treårigt avtal med löneökningar på sammanlagt 7,7 procent, skriver de i ett pressmeddelande den 21 mars. Samtidigt anser de att nivån är problematisk för en del företag men bedöms kunna fungera för den grafiska branschen i stort.
Grafiskax

Pack-IT fokuserade på förpackningar som verktyg för att vinna kunder

Medan butikshyllorna tävlar om din uppmärksamhet utkämpas en intensiv innovationsstrid bakom kulisserna. Den 11 mars samlade Canon förpackningsindustrin för ett seminarium där framtiden för förpackningar, butiksdisplayer och hållbara lösningar stod i fokus.
Canonx

Sverige pantade över 2,8 miljarder burkar och flaskor 2024

Antalet pantade förpackningar i Sverige har ökat med nära 6 procent under 2024, till över 2,8 miljarder flaskor och burkar, eller 271 per person. Det visar nysläppta siffror från Returpack/Pantamera.
Pantamera Express - Returpack, Norrköping. Fotograf Ristenstrand 2024