De vann Pantameras miljötävling

PUBLICERAD: 28 januari 2016
UPPDATERAD: 24 januari

 Panatmera Tvååkers IFPantameras miljötävling Föreningskampen är avgjord. I år vanns tävlingen av den halländska fotbollsföreningen Tvååkers IF. Över 1 400 föreningar deltog i årets upplaga av Föreningskampen, och tillsammans samlade de in över 13 miljoner burkar och PET-flaskor. Tävlingen innebär att föreningarna får ersättning för samtliga burkar och PET-flaskor de samlar in – även för skadade och privatimporterade burkar som inte ger någon pant. Årets tävling gav över 10,9 miljoner till Sveriges föreningsliv.

För tredje året har Pantamera genomfört miljötävlingen Föreningskampen. I år deltog över 1 400 föreningar i tävlingen och tillsammans har de samlat in över 13 miljoner förpackningar. Allra flest förpackningar lyckades halländska Tvååkers IF samla in – fantastiska 165 900 burkar och PET-flaskor! Förutom pantpengarna får de en check på ytterligare 15 000 kronor.

– Det känns fantastiskt roligt att vi vann! Jag tycker att hela upplägget av Föreningskampen är jättebra. Det är inte många intäkter man har i den här storleken som inte innebär några kostnader. I alla andra sammanhang innebär varje intäkt också en kostnad, men det här är reda pengar in i föreningen. Dessutom gör vi en insats för miljön, säger Sven-Erik Ingvarsson, ordförande i Tvååkers IF.

Årets Föreningskamp har inte bara gett klirr i föreningskassorna med över 10,9 miljoner. De insamlade förpackningarna motsvarar dessutom en energibesparing på över 2 527 022 kWh – lika mycket energi som det går åt att värma upp 187 medelstora villor under ett år.

Sedan förra året har fler föreningar upptäckt fördelarna med att delta i Föreningskampen, och närmare 600 nya föreningar har anslutit sig. Konceptet har också fått större spridning och nu finns det deltagande föreningar över nästan hela landet.

– Vårt uppdrag är ju att öka pantningsgraden i Sverige, helt enkelt att få in så många burkar och flaskor som möjligt. Föreningar är generellt duktiga på att engagera sig och hjälpas åt för att nå resultat. De letar dessutom alltid nya sätt att tjäna pengar, så det kändes som ett bra område att jobba på, säger Rickard Andersson, produktchef för Pantamera på Returpack.

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x