De vann Pantameras miljötävling

PUBLICERAD: 28 januari 2016
UPPDATERAD: 24 januari

 Panatmera Tvååkers IFPantameras miljötävling Föreningskampen är avgjord. I år vanns tävlingen av den halländska fotbollsföreningen Tvååkers IF. Över 1 400 föreningar deltog i årets upplaga av Föreningskampen, och tillsammans samlade de in över 13 miljoner burkar och PET-flaskor. Tävlingen innebär att föreningarna får ersättning för samtliga burkar och PET-flaskor de samlar in – även för skadade och privatimporterade burkar som inte ger någon pant. Årets tävling gav över 10,9 miljoner till Sveriges föreningsliv.

För tredje året har Pantamera genomfört miljötävlingen Föreningskampen. I år deltog över 1 400 föreningar i tävlingen och tillsammans har de samlat in över 13 miljoner förpackningar. Allra flest förpackningar lyckades halländska Tvååkers IF samla in – fantastiska 165 900 burkar och PET-flaskor! Förutom pantpengarna får de en check på ytterligare 15 000 kronor.

– Det känns fantastiskt roligt att vi vann! Jag tycker att hela upplägget av Föreningskampen är jättebra. Det är inte många intäkter man har i den här storleken som inte innebär några kostnader. I alla andra sammanhang innebär varje intäkt också en kostnad, men det här är reda pengar in i föreningen. Dessutom gör vi en insats för miljön, säger Sven-Erik Ingvarsson, ordförande i Tvååkers IF.

Årets Föreningskamp har inte bara gett klirr i föreningskassorna med över 10,9 miljoner. De insamlade förpackningarna motsvarar dessutom en energibesparing på över 2 527 022 kWh – lika mycket energi som det går åt att värma upp 187 medelstora villor under ett år.

Sedan förra året har fler föreningar upptäckt fördelarna med att delta i Föreningskampen, och närmare 600 nya föreningar har anslutit sig. Konceptet har också fått större spridning och nu finns det deltagande föreningar över nästan hela landet.

– Vårt uppdrag är ju att öka pantningsgraden i Sverige, helt enkelt att få in så många burkar och flaskor som möjligt. Föreningar är generellt duktiga på att engagera sig och hjälpas åt för att nå resultat. De letar dessutom alltid nya sätt att tjäna pengar, så det kändes som ett bra område att jobba på, säger Rickard Andersson, produktchef för Pantamera på Returpack.

Läs vidare

Dow och Procter & Gamble utvecklar ny återvinningsteknik

Dow och Procter & Gamble Company har tecknat ett utvecklingsavtal (JDA) för att skapa en ny återvinningsteknik.
Avfallx

Mindre CO2 när Coop byter från glas till plast i sillburkarna

En av årets stora mathelger är runt knuten. Två av Coops sillnyheter för året kommer i plastburkar – en förändring som nu ska appliceras på all Coop sill i glasburk.
Coop sillx

Norskt företag först med Liplids locklösning

Nu är den första kunden för Liplids nya, fiberbaserade lock för drycksmuggar offentlig. Det blev ett norskt företag som är först ut.
4D2B350Ex

Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året

Trenden att ersätta plastförpackningar med förpackningar som kombinerar papper och plast fortsätter bland varumärkesägare med den tveksamma motiveringen att det är bättre för miljön.
Arlax

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax