De tar in grönt verktyg i tryckeriet

PUBLICERAD: 21 april 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Göteborgstryckeriet börjar erbjuda sina kunder möjligheten att räkna ut trycksakens påverkan innan beställning.
Göteborgstryckeriet börjar erbjuda sina kunder möjligheten att räkna ut trycksakens påverkan innan beställning med hjälp av verktyget Climat Calc.

Göteborgstryckeriet certifieras med Climate Calc ett verktyg som kan beräkna trycksakers klimatpåverkan utifrån ett livscykelperspektiv. På sätt ska företaget kunna redovisa sina koldioxidutsläpp. 

Göteborgstryckeriet certifieras med Climate Calc. Enligt företaget kan de nu redovisa sina koldioxidutsläpp från till exempel råvaror, kemikalier, el, värme och frakter.

Involvera data om papperskvaliteten

Med ett räkneverktyg kan Göteborgstryckeriet i samband med offerten beräkna en trycksaks koldioxidavtryck till kunden. Uträkningen görs enligt den europeiska grafiska standarden som är fastställd av Intergraf. 

Syftet med är att ge exakt information om en specifik trycksak. Eftersom produktionen av papper representerar 50 – 70 procent av den grafiska produktens totala miljöpåverkan är det viktigt att involvera data som representerar de specifika pappers­kvaliteterna i koldioxid­beräkningen, skriver Göteborgstryckeriet på sin hemsida.

Följer flera riktlinjer

Climate Calc följer två ISO-standarder, ISO 14664–1 och ISO 16759, samt de riktlinjer som finns i den internationella standarden The Green House Gas Protocol. Den sistnämnda tar bland annat hänsyn till direkta eller indirekta koldioxidutsläpp, där direkta kan vara egen förbränning medan indirekta vara inköpt el och värme. 

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x