Förpackningstrender att ha koll på

PUBLICERAD: 9 juni 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Foto: Pressbild

Orkla spanar kring vilka trender som pågår inom förpackningsområdet. Klimatsmart, biobaserad plast och mindre portionsstora förpackningar är i ropet, enligt livsmedelskoncernen.

Förpackningen har stor betydelse för dagligvaror. Den ska delge konsumenten information om produkten, skydda maten eller hygienartikeln, men även vara säljande och attraktiv i konsumentens ögon. Miljöaspekten är en annan del. Livsmedelskoncernen Orkla skriver att de arbetar hårt för att utveckla klimatsmarta förpackningar, sett till hela produktens livscykel. De listar tre saker som pågår just nu inom förpackningsområdet.

Biobaserad plast

En trend är biobaserad plast, plastmaterial som helt eller delvis är tillverkat av förnyelsebar råvara. Det kan till exempel vara majs, socker, potatis, restprodukter och avfall. Företaget lyfter fram tallolja, en restprodukt som används till plasttillverkning och är en biprodukt i skogsnäringen. Orkla konstaterar även att återvunnen plast fortfarande är det mest klimatvänliga.

Mindre portionsstora förpackningar

En annan punkt är storleken på förpackningen att den är lagom stor för ändamålet. Orkla pekar ut att klimatsmarta förpackningar kan innebära mindre, portionsstora, förpackningar. Företaget hänvisar till en nyligen publicerad studie från Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, där forskarna tittat på matsvinnet i svenska hushåll. Studien visar att mat som förpackats i storpack ofta slängs då maten hinner bli dålig.

Lättviktiga förpackningar

Förpackningens vikt är en tredje trend. Orkla menar att så kallad lättviktsglas och lättviktsplast allt oftare används i förpackningar, vilket gör att transporterna blir lättare, vilket i sin tur innebär att de leder till mindre utsläpp.

 

Läs vidare

Max stora förpackningsmakeover

Efter mer än 15 år med samma förpackningsdesign var det hög tid för hamburgerkedjan Max att göra en uppfräschning. Med logotypen med sina distinkta vita och röda linjer som utgångspunkt har varumärket fått ett nytt designsystem beståendes av bland annat stickers och nytt typsnitt.
Screenshot

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x