Dagabs driftchef: "Sträckfilmning säkraste packningsmetoden"

PUBLICERAD: 10 augusti 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Hanteringen av varorna ska gå snabbt inne i kyllagret.

På frukt- och grönsaksgrossisten Dagabs lageranläggning i Helsingborg stabiliseras fullmatade pallar med livsmedel inför transport.

– Sträckfilmning är fortfarande den säkraste packningsmetoden, tycker Dagabs driftchef för inköp och logistik Thomas Linansky.

Thomas Linansky, driftchef, Dagab Inköp och Logistik.

Dagab i Helsingborg levererar frukt, grönsaker, bröd och blommor till i princip alla Axfoods butiker i hela landet. Varje dag året runt rullar transportbilarna in för pålastning och inne på kyllagret rullar truckarna kors och tvärs. Sommartid är trafiken nästan lika intensiv som vid storhelger. En hel del arbete sker fortfarande manuellt trots att driften allt mer automatiserats.

– Vi har tre sträckfilmsmaskiner i verksamheten. Den här, en helautomatisk Pall-Pack 8000, går 18 timmar om dygnet. Systemet ingår i en större anläggning som installerades av Swisslog 2012. Det sparar mycket tid att slippa plasta pallarna manuellt, säger Thomas Linansky.

Pallarna byggs ihop med hjälp av en plockrobot efter ett visst mönster för maximal stabilitet. Målet är att få till säkra pallar i upp till 2,80 meters höjd. Pallarna placeras sedan transportbanor som passerar en

Inplastningen är effektiv och processen tar bara några sekunder.

helautomatisk sträckfilmsmaskin. I maskinen plastas de in med försträckt, transparent plastfilm. 100 till 150 ton frukt och grönsaker passerar genom sträckfilmsmaskinen dagligen och maskinen klarar av 90 pallar i timmen.

När inplastningen är klar rullar pallen ut, färdig för transport.

Maskinleverantören ITO Pall-Pack tillverkar både hel- och halvautomatiska sträckfilmsmaskiner, fristående eller integrerade i palleteringslinjer. Pall-Pack 8000 produceras i ITO Pall-Packs fabrik i Norge. Motoriserad försträckning som ser till att sträckfilmen sträcks från en meter till fyra meter färdig film, bluetooth-styrning och decentraliserad drivning för översiktlig styrning är några av systemets funktioner. Thomas Linansky säger att operatörerna själva sköter det dagliga underhållet, till exempel rengöring av sensorer.

– Två gånger om året har vi också ett större underhållsstopp. Då står hela linjen stilla i tre dagar. Vi drabbas sällan av problem för installationen är väldigt driftsäker.

Läs vidare

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Utmaningar vid test av nya biobaserade material i kontakt med livsmedel

Företag som utvecklar nya biomaterial bör tänka på att material tillverkade av biobaserade råvaror kräver minst lika mycket materialtestning som traditionella plaster, ofta till och med mer. Det skriver Niko Markkinen, expert på testning av livsmedelsförpackningar på Measurlabs i Finland.
bottles with different fruit or vegetable juices

Senaste nytt

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance