Coca-Colas första provflaska tillverkad av plast från havet

PUBLICERAD: 8 oktober 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Coca-Cola har utvecklat en första provflaska tillverkad av återvunnet plastavfall från havet. Flaskan består till 25 procent av plast, som samlats in i Medelhavet. (Bilden är ett montage. Originalbild Coca-Cola Company)

Coca-Cola Company meddelar att man har utvecklat en första provflaska, tillverkad med återvunnet plastavfall från hav och oceaner.
Flaskan, som hittills bara tillverkats i cirka 300 exemplar, är den första i sitt slag, där en stor del av plasten kommer från insamlad och återvunnen ”havsplast”. Enligt Coca-Cola visar detta på att det är möjligt att använda plastskräpet från jordens hav och oceaner även till förpackningar för mat och dryck.

De 300 provflaskorna består till 25 procent av återvunnen marinplast från Medelhavets vatten och stränder.

Coca-Cola skriver i ett pressmeddelande att visserligen är 300 provflaskor ett litet steg, men det visar att potentialen finns att med förbättrad återvinningsteknologi kunna återvinna plastavfall av vilken kvalitet som helst och förvandla det till sådan högkvalitativ plast, som behövs för livsmedelsförpackningar.

Med förbättrad återvinningsteknologi kan man med innovativa processer bryta ner komponenterna i plast och ”bygga om” dem så de blir så gott som nya. Detta innebär att plast av lägre kvalitet, som oftast lämnas till förbränning eller deponeras, nu kan få ett nytt liv. Det betyder också att mängden jungfruligt PET från fossila källor minskar, vilket resulterar i ett lägre kolavtryck.

Coca-Colas provflaska är resultatet av ett samarbete mellan Ioniqa Technologies, Indorama Ventures, Mares Circulares (Circular Seas) och The Coca-Cola Company.

Coca-Cola planerar nu att introducera den förbättrade återvinningsteknologin i kommersiell skala och i första hand använda plastavfall av såväl bättre som sämre kvalitet från befintliga återvinningsanläggningar. Från och med nästa år räknar man med att i begränsad omfattning kunna lansera flaskor, tillverkade med denna typ av återvunnen plast, på marknaden.

”Förbättrad återvinningsteknologi är oerhört spännande och potentialen för tekniken är enorm, inte bara för oss utan för industrin och samhället i stort. Det påskyndar utsikterna till en cirkulär ekonomi för plast, och det är därför vi investerar i detta. När den förbättrade tekologin kan tillämpas i stor skala kommer vi att se hur alla sorter av använda plaster kan återvinnas och omvandlas till högkvalitativ plast – inte bara en gång utan om och om igen”, säger Bruno van Gompel, teknisk chef och leverantörsansvarig för Coca-Cola Western Europe.

För att tillverka sin provflaska av ”havsplast” använde Coca-Cola sig av den återvinningsteknik för ”besvärlig” PET, som utvecklats av holländska företaget  Ioniqa Technologies BV och som vi tidigare skrivit om. LÄS HÄR!

Senaste nytt

Nu startar Faller Packaging produktionen av läkemedelsförpackningar i danska Horsens

Under sensommaren i år kommer Faller Packaging att börja producera läkemedelsförpackningar i den nya fabriken i danska Horsens. Företaget förverkligar därmed ett projekt som redan aviserades i april 2023: byggandet av ytterligare en produktionsanläggning för Norden. Målet är att möta den ökande efterfrågan.
fallerx
Nu startar Faller Packaging produktionen av läkemedelsförpackningar i danska Horsens

Orapac tävlar i Packnorth Award 2025 med förpackning för slipmaskiner

Det finska företaget Oy Orapac ab var med i Packnorth Award förra året. Nu kommer man tillbaka i årets tävling med ett nytt bidrag i kategorin Industriförpackningar.
utvald
Orapac tävlar i Packnorth Award 2025 med förpackning för slipmaskiner

Europeisk plaståtervinning i ett kritiskt läge

Återvinning av plast ses ofta som en lösning i diskussionerna om materialen. Vi kan nog alla vara överens om att det återvinns för lite plast, kraftfulla insatser och investeringar behövs, men återvinningen är inte det enda som gäller inför framtiden. Dessutom ser det för ögonblicket ut som att återvinningskapaciteten i Europa faktiskt minskar. Företagen har stora problem med att hitta avsättning för materialen och klara ekonomin.
Återvinningx
Europeisk plaståtervinning i ett kritiskt läge

UPM Raflatac byter namn

Affärsområdet och rapporteringssegmentet UPM Raflatac byter namn till UPM Adhesive Materials från och med idag, den 12 juni.. Det nya namnet på rapporteringssegmentet kommer att användas från och med delårsrapporten för andra kvartalet 2025.
raf_tim-kirchen-appointment
UPM Raflatac byter namn

Läs vidare

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x
Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor i ny färgsprakande design tagit plats ute i butikshyllorna. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya lekfulla designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs
Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1
Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin