Canon satsar på förpackningsindustrin

PUBLICERAD: 17 oktober 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Simon Wheeler på Canon Europe, chef för affärsområdena Production photo printing och Industrial production solutions.

Canon är på gång med en bläckstråleskrivare som ska mäta sig inom förpackningsindustrin. En maskin för fotokvalitet och offsetkänsla som ska slå konkurrenterna på fingrarna.

Än så länge går den under arbetsnamnet Voyager. En arkmatad bläckstråleskrivare i B2 plus-format som Canon hoppas ska ta marknadsandelar inom förpackningsindustrin och utmana aktörer som Fujifilm och HP.
– Konceptet är hög kvalitet för att ge kunderna värdehöjande applikationer, säger Simon Wheeler på Canon Europe chef för affärsområdena Production photo printing och Industrial production solutions. Han tillägger att skrivaren fyller en lucka i Canons nuvarande produktportfölj.

Trycktekniken är inkjet och utskrifterna sker med vattenbaserat bläck med totalt sju färger. Enligt de preliminära uppgifterna uppgår upplösningen till 2400 gånger 1200 dpi och skrivaren klarar skriva ut upp till 3000 ark i timmen och kan även köra dubbelsidigt (1500 ark).
Tekniken avseende bläck, skrivhuvuden och skrivarens motor är Canons egna tillverkad i Japan. Samtidigt har Canon ingått ett partnerskap med en traditionell japansk teknikleverantör på offsetområdet som ligger bakom papperstransportören.
– Vi får ihop det bästa av två världar. Canons kvalitet avseende trycket, och pålitligheten vad gäller traditionell offset.
Han säger att sättet trycket överförs till papperet liknar själva processen med offset. Det sker ingen förbehandling av papperet eller upphettning av papperet för att få bort fukt. När trycket väl har överförts är det klart. Det öppnar upp möjligheter att skriva ut på flera substrat såsom olika typer av flexibla material, filmer, papper och kartong.
– Tjocklek och vikt på substrat går också att köra i varierande grad. Från 60 till 600 mikrometer vilket ger oss möjlighet att trycka på vikbar kartong, exempelvis förpackningar.

Provtryck med Canons nya bläckstråleskrivare som klarar att skriva ut på en mängd substrat.

Canon ser att skrivaren kommer konkurrera främst på tre marknader; konsumentfoto, civiltryck och inom högkvalitativa tryckapplikationer – speciellt kartongförpackningar inom kosmetika och läkemedel även om de också lämnar dörren på glänt för livsmedelsförpackningar.
– När vi tittar på offset- och förpackningsföretag som flyttar från offset till digitalt så är B2 en storlek de vill köra.

Det råder från Canons sida fortfarande ett visst hemlighetsmakeri kring Canons nya produkt och än finns inget specifikt datum för när skrivaren släpps. Någon gång under nästa år är beskedet vi får.
– Kvaliteten är fantastisk och jag tror det finns en generell trend att vilja flytta över till B2 i digitalt med en önskan om kvalitet som möter offsetkvalitén. Det är faktiskt den största arkmatade maskinen på marknaden för en digital B2-press, 765 gånger 570 millimeter.

Han framhåller även andra fördelar såsom utskriftskvalitet och materialtjocklek:
Ett fåtal kunder har fått se tryckprover på vad maskinen går för och är mer än nöjda, enligt Wheeler:
– När vi visar prover på trycket, det är då vi börjar komma in på riktigt intressanta konversationer med våra kunder.
Om priset lämnas i nuläget inga kommentarer men Simon Wheeler säger att skrivaren kommer hamna konkurrensmässigt i samma prisklass som andra företags tekniker.
En allra första prototyp av Voyager visades på Drupa 2016.

Läs vidare

Ny svensk forskning möjliggör att pappersfiber kan återvinnas fler gånger

Ett av problemen med pappersåtervinning är att fibern blir stelare vid avvattning och torkning vilket kallas förhorning. Detsamma händer också exempelvis disktrasor, vilka blir stelare med tiden. Ny forskning visar hur förhorning sker, kunskap som kommer ge möjlighet att återvinna pappersfibern många fler gånger jämfört med dagens fem till sju gånger.
BjornSjostrand-900

Etikettmarknaden föll tjugofem procent förra året men växer igen

Efter Coronapandemin, där etikettmarknaden formligen exploderade, var fallet med 25,8 procent 2023 (enligt FINAT) kanske att vänta. Trots det beskriver Claus Søndergaard, från UPM Raflatac, det som ett tufft år, men säger samtidigt att förväntningarna på 2024 är positiva.
Claus_UPMRaflatac

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning