Canon satsar på förpackningsindustrin

PUBLICERAD: 17 oktober 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Simon Wheeler på Canon Europe, chef för affärsområdena Production photo printing och Industrial production solutions.

Canon är på gång med en bläckstråleskrivare som ska mäta sig inom förpackningsindustrin. En maskin för fotokvalitet och offsetkänsla som ska slå konkurrenterna på fingrarna.

Än så länge går den under arbetsnamnet Voyager. En arkmatad bläckstråleskrivare i B2 plus-format som Canon hoppas ska ta marknadsandelar inom förpackningsindustrin och utmana aktörer som Fujifilm och HP.
– Konceptet är hög kvalitet för att ge kunderna värdehöjande applikationer, säger Simon Wheeler på Canon Europe chef för affärsområdena Production photo printing och Industrial production solutions. Han tillägger att skrivaren fyller en lucka i Canons nuvarande produktportfölj.

Trycktekniken är inkjet och utskrifterna sker med vattenbaserat bläck med totalt sju färger. Enligt de preliminära uppgifterna uppgår upplösningen till 2400 gånger 1200 dpi och skrivaren klarar skriva ut upp till 3000 ark i timmen och kan även köra dubbelsidigt (1500 ark).
Tekniken avseende bläck, skrivhuvuden och skrivarens motor är Canons egna tillverkad i Japan. Samtidigt har Canon ingått ett partnerskap med en traditionell japansk teknikleverantör på offsetområdet som ligger bakom papperstransportören.
– Vi får ihop det bästa av två världar. Canons kvalitet avseende trycket, och pålitligheten vad gäller traditionell offset.
Han säger att sättet trycket överförs till papperet liknar själva processen med offset. Det sker ingen förbehandling av papperet eller upphettning av papperet för att få bort fukt. När trycket väl har överförts är det klart. Det öppnar upp möjligheter att skriva ut på flera substrat såsom olika typer av flexibla material, filmer, papper och kartong.
– Tjocklek och vikt på substrat går också att köra i varierande grad. Från 60 till 600 mikrometer vilket ger oss möjlighet att trycka på vikbar kartong, exempelvis förpackningar.

Provtryck med Canons nya bläckstråleskrivare som klarar att skriva ut på en mängd substrat.

Canon ser att skrivaren kommer konkurrera främst på tre marknader; konsumentfoto, civiltryck och inom högkvalitativa tryckapplikationer – speciellt kartongförpackningar inom kosmetika och läkemedel även om de också lämnar dörren på glänt för livsmedelsförpackningar.
– När vi tittar på offset- och förpackningsföretag som flyttar från offset till digitalt så är B2 en storlek de vill köra.

Det råder från Canons sida fortfarande ett visst hemlighetsmakeri kring Canons nya produkt och än finns inget specifikt datum för när skrivaren släpps. Någon gång under nästa år är beskedet vi får.
– Kvaliteten är fantastisk och jag tror det finns en generell trend att vilja flytta över till B2 i digitalt med en önskan om kvalitet som möter offsetkvalitén. Det är faktiskt den största arkmatade maskinen på marknaden för en digital B2-press, 765 gånger 570 millimeter.

Han framhåller även andra fördelar såsom utskriftskvalitet och materialtjocklek:
Ett fåtal kunder har fått se tryckprover på vad maskinen går för och är mer än nöjda, enligt Wheeler:
– När vi visar prover på trycket, det är då vi börjar komma in på riktigt intressanta konversationer med våra kunder.
Om priset lämnas i nuläget inga kommentarer men Simon Wheeler säger att skrivaren kommer hamna konkurrensmässigt i samma prisklass som andra företags tekniker.
En allra första prototyp av Voyager visades på Drupa 2016.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x