Bromma första flygplats med pantbelagda take-away-muggar

PUBLICERAD: 15 november 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Amanda Kjellander, Customer Success Specialist på &Repeat, och Erik Hallgren, Environmental Specialist hos Swedavia, gläds åt samarbetet kring pantbelagda take-away-muggar, som inleds idag, den 15 november. (Bild &Repeat)|Mikael Berglin är medgrundare och försäljningschef på &Repeat. (Bild &Repeat)

Swedavia och Bromma Stockholm Airport har anslutit sig till svenska pantsystemet &Repeat. 10.000-tals take-away-muggar kan nu återvinnas i stället för att förbrännas.

Detta betyder att alla take-away-muggar som säljs från restaurangerna på Bromma Stockholm Airport kommer att förses med &Repeats unika QR-koder. När konsumenterna scannar QR-koden på muggen med en smartphone och bekräftar sin återvinning kommer de att bli belönade i form av kreditpoäng, som kan användas som betalmedel hos restauranger etc som är anslutna till &Repeats återvinnings- och pantsystem.

Idag slutar merparten av de 10.000-tals dryckesmuggar, som årligen säljs på Bromma flygplats, i förbränningsugnar, men med hjälp av &Repeat och flygplatsens utplacerade återvinningsstationer kan nu konsumenterna sortera den använda take-away-förpackningen, så att den återvinns och på köpet bli belönade med credits att använda vid nästa köp.

”På Swedavia har vi stort fokus på hållbarhet inom en rad olika områden, allt från omställning till fossilfritt flygbränsle till socialt ansvarstagande och ansvarsfull hantering av förbrukningsmaterial. Vi är glada att med hjälp av &Repeat på ett smidigt sätt kunna sätta igång med ett pantsystem som omfattar samtliga kaffemuggar som säljs på Bromma Airport. Till att börja med kör vi detta som ett försök, därefter utvärderar vi hur det har gått för att därefter titta på om vi kan fortsätta och skala upp pantsystemet både på Bromma och våra andra flygplatser”, säger Mats Berglind, Innovation Manager på Swedavia.

Mikael Berglin är medgrundare och försäljningschef på &Repeat. (Bild &Repeat)

En stor del av resenärerna till och från Bromma Airport är återkommande resenärer, vilket maximerar värdet av ett pantsystem som ger krediter för kommande köp. Förutom restaurangerna på Bromma Airport kan resenärerna använda sina intjänade credits för att handla mat och dryck hos &Repeats många anslutna restaurangkedjor.

”Vi äter och dricker mer och mer take-away-produkter, inte minst när vi reser. Med pant på engångsförpackningar ökas insamlingsgraden exponentiellt; nu när en ledande aktör som Swedavia väljer att introducera &Repeat kommer 10.000-tals kaffemuggas räddas från förbränning och vi hoppas förstås att andra aktörer inom tåg och flyg följer Swedavias exempel”, säger Mikael Berglin, medgrundare och försäljningschef på &Repeat.

Läs vidare

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Svenska folket: ”Dubbelplast” är den mest onödiga plasten!

”Dubbelplast” – dvs engångsplast runt annan engångsplast är den mest onödiga plasten, enligt en kampanj som Håll Sverige Rent genomfört.
dubbelplast-utvald

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost