Designskola säkrar tryckkompetens

PUBLICERAD: 1 november 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Lars-Olof ”Lollo” Zetterqvist och Tommy Bonté har både blivit så kallade G7-experter. Foto: Brobygrafiska

Brobygrafiska har låtit två av sina anställda genomgå en G7-certifiering. Detta ska hjälpa varumärkesägaren att på ett enklare sätt säkra färgresultat mellan olika tryckmetoder. 

På designskolan Brobygrafiska i Sunne har Tommy Bonté, utbildare inom prespress och teknikansvarig, tillsammans med Lars-Olof Zetterqvist, utbildare inom tryck, nyligen blivit tilldelade titeln G7 Experter. Detta innebär att de är två av de första i Sverige som har genomgått en G7-certifiering, vilket intygats av organisationen Idealliance.

– Vi har genom denna certifiering framtidssäkrat Brobygrafiskas roll som ledande aktör och utbildare inom flexografisk tryckteknik, säger Tommy Bonté.

Så fungerar G7-metoden

Syftet med certifieringen och metoden G7 är att ge varumärkesägare ett enklare sätt att säkra ett visuellt liknande färgresultat mellan olika tryckmetoder, skriver Brobygrafiska i ett pressmeddelande. Detta går ut på att man ersätter en traditionell TVI-mätning med Lab-mätning av separat svart och kombinerad cyan, magenta och gul.

Mätningen jämförs sedan mot en universell kontrastkurva och gråbalans som återfinns i oberoende färgsystem – vilket kan liknas det mänskliga seendet. Till skillnad från traditionell mätning sätter denna ett värde på färgen som har blandats och är inte summan av det kvarvarande ljuset (densitetvärde).

Bakom certifieringen

Idealliance är en global ideell förening inom grafisk kommunikation, som arbetar med bland annat standardisering, teknisk forskning, utbildning och certifiering. Du kan läsa mer om organisationen och G7-certifieringen här.

Läs vidare

Ellco Etikett först med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Den norska etikettproducenten Ellco Etikett har installerat en Mark Andy Digital Series HD-press i sin anläggning i Gjelleråsen i Nittedal, nära Oslo.
Ellco-1588-768x559x

Ny toner med upp till 60 procent återvunnet innehåll

Xeikon introducerar nu Cheetah 3.0-versionen i sin tonerpresserie. Här inkluderas nya ECO-toner som en viktig del.
Xeikon

Automatisering, nätverksutskrift och RFID-etiketter hos Epson på LabelExpo

För första gången visar Epson sin nya etikettprinter Surepress L-4733AW – en stor uppgradering i SurePress 4000-serien – på en mässa i Europa. Det kommer att äga rum på LabelExpo i Bryssel.
surepress

Heidelberg och Gallus uppgraderar digitala etikettlösningar

Heidelberg och deras dotterbolag Gallus kommer att visa en rad nya digitala lösningar på Labelexpo Europe 2023.
Gallus-at-labelexpo

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning