Designskola säkrar tryckkompetens

PUBLICERAD: 1 november 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Lars-Olof ”Lollo” Zetterqvist och Tommy Bonté har både blivit så kallade G7-experter. Foto: Brobygrafiska

Brobygrafiska har låtit två av sina anställda genomgå en G7-certifiering. Detta ska hjälpa varumärkesägaren att på ett enklare sätt säkra färgresultat mellan olika tryckmetoder. 

På designskolan Brobygrafiska i Sunne har Tommy Bonté, utbildare inom prespress och teknikansvarig, tillsammans med Lars-Olof Zetterqvist, utbildare inom tryck, nyligen blivit tilldelade titeln G7 Experter. Detta innebär att de är två av de första i Sverige som har genomgått en G7-certifiering, vilket intygats av organisationen Idealliance.

– Vi har genom denna certifiering framtidssäkrat Brobygrafiskas roll som ledande aktör och utbildare inom flexografisk tryckteknik, säger Tommy Bonté.

Så fungerar G7-metoden

Syftet med certifieringen och metoden G7 är att ge varumärkesägare ett enklare sätt att säkra ett visuellt liknande färgresultat mellan olika tryckmetoder, skriver Brobygrafiska i ett pressmeddelande. Detta går ut på att man ersätter en traditionell TVI-mätning med Lab-mätning av separat svart och kombinerad cyan, magenta och gul.

Mätningen jämförs sedan mot en universell kontrastkurva och gråbalans som återfinns i oberoende färgsystem – vilket kan liknas det mänskliga seendet. Till skillnad från traditionell mätning sätter denna ett värde på färgen som har blandats och är inte summan av det kvarvarande ljuset (densitetvärde).

Bakom certifieringen

Idealliance är en global ideell förening inom grafisk kommunikation, som arbetar med bland annat standardisering, teknisk forskning, utbildning och certifiering. Du kan läsa mer om organisationen och G7-certifieringen här.

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x