Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

PUBLICERAD: 16 maj 2024
UPPDATERAD: 16 maj
Foto: Aquapak

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.

Rapporten, som just har lanserats vid Rethinking Materials Innovation and Investment Summit i London, visar att papper och kartong är de föredragna ersättningsmaterialen, följt av nya polymerer, bioplaster och multimaterial.

Trots viljan att snabbt gå bort från plast kommer det att ta tid innan det blir verklighet, visar studien. 27 procent av de tillfrågade förväntar sig att det ska hända 2027, 35 procent förväntar sig att det kommer att hända 2028 och 28 procent tror på 2029. Knappt en tredjedel (30 procent) beskrev övergången till nya förpackningsmaterial i deras företag som för långsam. Majoriteten (87 procent) uttryckte en önskan om att bytet till alternativa material skulle ske snabbare.

Tre betydande hinder

För närvarande är de största hindren för att använda fler alternativa förpackningar de högre kostnaderna, enligt 53 procent av de tillfrågade. Tillgången på alternativa material nämndes av 50 procent och 46 procent sa att det är en långsam process att säkerställa funktionalitet och produktskydd.

Kräver högre ambitioner och politisk vilja

På frågan om de viktigaste drivkrafterna som skulle hjälpa livsmedelssektorn att påskynda utvecklingen och implementeringen av nya material, visade undersökningen att 70 procent av de tillfrågade ansåg att mer ambitiösa återvinningsmål var nyckeln, 62 procent ville se ökade investeringar i nya material, och 54 procent sa att större samarbete behövdes för att påskynda forskning och utveckling. Hälften sa att ett branschomfattande engagemang för att gå bort från konventionell plast behövdes, medan ytterligare 47 procent sa att det var viktigt med strängare miljöregleringar genom beskattning av material med dålig miljöprestanda.

Dr. John Williams, Chief Technical Officer på Aquapak, säger:

– Vår forskning visar att livsmedelssektorn är mycket medveten om behovet av att gå bort från konventionell plast till mer miljöanpassade material som ger bättre resultat i slutet av deras liv, vare sig det gäller förbättrad återvinningsbarhet eller biologisk nedbrytbarhet.

– Det råder utan tvekan en viss förvirring på marknaden med antalet ”nya” material, som alla erbjuder en viss potential, men alltför ofta överdriver materialets egenskaper och tillgänglighet, vilket orsakar förseningar i användningen av praktiska lösningar genom att konsumera värdefull tid i förpackningsutvecklingsprocess. Det är viktigt att det sker en acceleration i användningen av material som redan finns i stor skala, erbjuder nödvändig funktionalitet och har en förbättrad uttjänt lösning för konsumenten.

 

 

Läs vidare

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Positiva effekter nationellt och internationellt efter ett år med Site Zero

För ett år sedan öppnade Site Zero, världens största och mest avancerade plastsorteringsanläggning. På tolv månader har anläggningen blivit en katalysator för nationell och internationell omställning mot en cirkulär plastekonomi.
Foto: Peter Holgersson AB

Nu inför Spanien pantsystem på plastflaskor

Spanien tar nu ett krafttag för att öka återvinningsgraden på plastflaskor. Det sker genom att man inför ett pantsystem i landet.
Spanienx

Tetra Pak och Yellow Dreams återvinner polyAl i ny anläggning i Nederländerna

Med en gemensam investering på cirka 3 miljoner euro av Tetra Pak och företaget Yellow Dreams, kommer en ny återvinningsanläggning att starta sin verksamhet i Ittervoort i Nederländerna under andra halvan av 2025. Anläggningen kommer att hantera icke-fiberkomponenten (polyAl) från förbrukade dryckeskartonger, vilket ökar återvinningskapaciteten i EU.
recon-polymersx

Senaste nytt

Tetra Pak elektrifierar transporter mellan lager i Malmö

För första gången använder Tetra Pak en helt eldriven lastbil. Lastbilen utgår från Tetra Pak i Lund, där den laddas över natten. Därefter lastas den och körs till två externa lager i Malmö hamn.
tetra lastbilx

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top