Stigande papperspriser och brist på råvarutillgång hämmar tryckeribranschens förmåga att återhämta sig från pandemin. Det kommer sannolikt att få allvarliga följder för leveranser av olika tryckta produkter och förpackningar, enligt Intergraf, som vädjar till pappersproducenterna att inleda en dialog om hur man bäst säkrar branschens framtid.
Enligt den europeiska branschorganisationen Intergraf är situationen så akut att vissa medlemsstater riskerar att inte få upp emot 40 procent av det begärda papperet från mitten av februari.
Medan ett antal papperstillverkare har aviserat prishöjningar från februari framhåller Intergraf att den pågående strejken på UPM i Finland och dess inverkan på tillgången på magasinpapper (LWC och MWC) har en betydande inverkan på papperssituationen i Europa.
– Papperslagren kommer inte att räcka under den långa strejken och tryckerierna kommer att tvingas meddela sina kunder att de inte klarar av att fullfölja ordrarna, skriver Intergraf. Det innebär att förlagen kommer att tvingas överge tryckta upplagor på grund av pappersbrist.
Kunder går över till digital kommunikation
Medan Intergraf medger att efterfrågan på trycktjänster och papper minskade under pandemin, säger de nu att efterfrågan nästan är tillbaka till nivåerna före covid-19.
De varnar för att stigande papperspriser och bristande tillgänglighet kan innebära att kunder som har gått över till digital kommunikation under pandemin kan gå förlorade som printkunder för alltid.
De betonar också att detta kan påverka tillgängligheten på andra produkter, inklusive förpackningar till livsmedel och läkemedel, där tryck är en kritisk del av produktmixen.
”Väsentlig del av vårt dagliga liv”
Intergrafs generalsekreterare Beatrice Klose säger:
– Print är en väsentlig och viktig del av vårt dagliga liv. Många medborgare förlitar sig på tryckt information. Förutom att vara en stor och självständig sektor stödjer vår industri och våra produkter medborgare, kultur och alla andra ekonomiska branscher på ett eller annat sätt. Detta stöd hotas av de nuvarande spänningarna i försörjningskedjan.
Enligt Intergraf finns det 120 000 europeiska tryckerier som sysselsätter 600 000 personer och genererar totalt 80 miljarder euro i omsättning.
Säkra tillgången på råvaror
Intergraf uppmanar andra europeiska och nationella myndigheter att ta den nuvarande situationen på allvar och att säkerställa en tillräcklig tillgång på råvaror (färska och återvunna fibrer) för att möjliggöra kontinuerlig produktion av viktiga varor som förpackningar, tidningar, tidskrifter, böcker och andra tryckta produkter som är en del av europeiska medborgare i deras dagliga liv.