Branschorganisation flaggar för akut pappersbrist i mitten februari

PUBLICERAD: 3 februari 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Pappersstrejken i Finland slår hårt mot branschen, enligt Intergraf. Foto: Pixabay

Stigande papperspriser och brist på råvarutillgång hämmar tryckeribranschens förmåga att återhämta sig från pandemin. Det kommer sannolikt att få allvarliga följder för leveranser av olika tryckta produkter och förpackningar, enligt Intergraf, som vädjar till pappersproducenterna att inleda en dialog om hur man bäst säkrar branschens framtid.

Enligt den europeiska branschorganisationen Intergraf är situationen så akut att vissa medlemsstater riskerar att inte få upp emot 40 procent av det begärda papperet från mitten av februari.

Medan ett antal papperstillverkare har aviserat prishöjningar från februari framhåller Intergraf att den pågående strejken på UPM i Finland och dess inverkan på tillgången på magasinpapper (LWC och MWC) har en betydande inverkan på papperssituationen i Europa.

– Papperslagren kommer inte att räcka under den långa strejken och tryckerierna kommer att tvingas meddela sina kunder att de inte klarar av att fullfölja ordrarna, skriver Intergraf. Det innebär att förlagen kommer att tvingas överge tryckta upplagor på grund av pappersbrist.

Kunder går över till digital kommunikation

Medan Intergraf medger att efterfrågan på trycktjänster och papper minskade under pandemin, säger de nu att efterfrågan nästan är tillbaka till nivåerna före covid-19.

De varnar för att stigande papperspriser och bristande tillgänglighet kan innebära att kunder som har gått över till digital kommunikation under pandemin kan gå förlorade som printkunder för alltid.

De betonar också att detta kan påverka tillgängligheten på andra produkter, inklusive förpackningar till livsmedel och läkemedel, där tryck är en kritisk del av produktmixen.

”Väsentlig del av vårt dagliga liv”

Intergrafs generalsekreterare Beatrice Klose säger:

– Print är en väsentlig och viktig del av vårt dagliga liv. Många medborgare förlitar sig på tryckt information. Förutom att vara en stor och självständig sektor stödjer vår industri och våra produkter medborgare, kultur och alla andra ekonomiska branscher på ett eller annat sätt. Detta stöd hotas av de nuvarande spänningarna i försörjningskedjan.

Enligt Intergraf finns det 120 000 europeiska tryckerier som sysselsätter 600 000 personer och genererar totalt 80 miljarder euro i omsättning.

Säkra tillgången på råvaror

Intergraf uppmanar andra europeiska och nationella myndigheter att ta den nuvarande situationen på allvar och att säkerställa en tillräcklig tillgång på råvaror (färska och återvunna fibrer) för att möjliggöra kontinuerlig produktion av viktiga varor som förpackningar, tidningar, tidskrifter, böcker och andra tryckta produkter som är en del av europeiska medborgare i deras dagliga liv.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x