Boxon får pris för säck tillverkad av pet-flaskor

PUBLICERAD: 26 maj 2020
UPPDATERAD: 24 januari
En genomsnittlig tvåkilos Storsäck är tillverkad av cirka 50 återvunna PET-flaskor.

Förpackningsföretaget Boxon har utsetts till vinnare i tävlingen Pack The Future i kategorin Samhällsnytta.

Årets tävling, Pack The Future, är avgjord och juryn gav priset i kategorin Samhällsnytta till Boxons R-PET Storsäck, Big Bag. Priskategorin hyllar en innovation som bland annat möter nya konsumtionstrender för användare och kunder eller som inkluderar nytta för samhället.

Flaskor samlas in

Boxons Storsäck är tillverkad av begagnade pet-flaskor i Indonesien som har samlats ihop i offentliga byggnader såsom hos skolor och organisationer och sedan levereras till en återvinningsanläggning. Enligt Boxon bidrar återanvändningen av pet-flaskor för produktion av Storsäckar till exempelvis minskade föroreningar i haven, upp till 25 procents mindre koldioxidutsläpp och mindre resursanvändning.

25 flaskor blir ett kilo PET

En genomsnittlig tvåkilos Storsäck är tillverkad av cirka 50 återvunna pet-flaskor. Cirka 25 stycken 1,5 litersflaskor blir till ett kilo vävd återvunnen pet. Alla steg såsom sortering och rengöring av flaskorna sker i samma system.

Priser delas ut i Paris

Tävlingens syfte är att fokusera plastförpackningar innovativa potential i Europa. Prisutdelningen kommer att äga rum den 24 november 2020 på förpackningsmässan ALL4PACK i Paris. Tävlingen är baserad på ett initiativ av ELIPSO, en fransk förening för plastförpackningar och den tyska föreningen IK Industry Association Kunststoffverpackungen. Alla årets vinnare presenteras i Innovationsboken på tävlingens webbplats.

 

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x