BK Pac lanserar tråg med gräsinnehåll

PUBLICERAD: 15 oktober 2019
UPPDATERAD: 24 januari
GRASPAP-råvaran består av granulat, pellets.

BK Pac går framåt med utveckling inom pappemballage. Företagets nya trågsortiment består av pappersråvara som har 40 procents gräsinnehåll.

Den nya råvaran GRASPAP används som en del i pappersmassan och kan bli till livsmedelsförpackningar, exempelvis tråg till förpackningar med frukt och grönsaker. Gräsinnehållet i BK Pacs sortiment uppgår till 40 procent, resterande är 60 procents traditionell pappersråvara. Företaget skriver i ett pressmeddelande att trågen återvinns som andra kartongförpackningar, men att de även har betydligt mindre CO2-utsläpp samt 99 procents mindre vattenförbrukning under produktionsprocessen.

Enligt BK Pac består GRASPAP-råvaran av granulat, pellets. Ett 100 procent naturligt material som är lättare att transportera. Den mekaniska förbehandlingen av råmaterialet gör det särskilt lämpligt för papperstillverkning. Bearbetningen resulterar även i en fullständig eliminering av kemikalier.

Vidare skriver BK Pac att gräs i princip finns överallt i stora mängder och samtidigt är en förnybar råvara som är snabbt växande. Produktionen av gräspellets använder mycket mindre energiresurser än konventionella råmaterial för pappersindustrin.

Företaget hänvisar till en livscykelanalys som visar att GRASPAP:s produktionsprocess, i jämförelse med traditionell pappersmassa,  minskar koldioxidutsläppen med närmare 75 procent.

 

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Zetas matlagningsoljor kommer nu i vätskekartongförpackning

Zetas matlagningsoljor, Solrosolja och Rapsolja, kommer i en ny, lättare kartongförpackning med mindre plast och med antidroppfunktion.
Zeta-matlagningsolja-Tetra-Pak

Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

”Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året”. Det var rubriken i ett nyhetsinslag på Packnews.se under våren. Frågan var om kombinationen av material var ett bättre val än enbart plast? Vi uttryckte viss tveksamhet, men nu vet vi att det stämmer, efter ett samtal med Helge Steg, vd på Arta Plast, företaget som tillverkar FiberCup, förpackningslösningen som det handlar om.
Förpackningarx