Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Tine har konverterat förpackningen för två av sina Rømmeprodukter och en av sina gräddfiler från polystyren (PS) till PP-förpackningar med 50 procent återvunnet material, beräknat med massbalansmetoden och certifierat av International Sustainability & Carbon (ISCC PLUS)-systemet .
– På Tinevill vi att alla våra förpackningar ska vara gjorda av förnybart eller återvunnet material till år 2025. Vår nya förpackningslösning för Rømme och gräddfil är ett viktigt steg mot vårt mål, säger hållbarhetschef Bjørn Malm.
Rømme är en mejeriprodukt som bäst beskrivs som en blandning av gräddfil och grädde, som används för att skapa dressingar, dipp, gröt och andra rätter. Successivt kommer rPP även att fasas in i bägarna till sex andra produkter. På sikt planerar Tineatt använda rPP för hela sin portfölj av produkter för matlagning, i linje med EU:s mål att 50 procent av alla plastförpackningar ska återvinnas 2025, stigande till 55 procent 2030.
– Om vi ska nå EU:s mål är det uppenbart att både Norge och alla andra EU-länder måste öka materialåtervinningen med tiotusentals ton under de kommande åren, säger Bjørn Malm.
– Att byta från PS till PP är ett bra sätt att bidra till detta eftersom en större andel PP än PS återvinns. Därför är vi mycket glada över att framgångsrikt ha konverterat till 50 procent rPP baserat på massbalansmetoden för tre av våra huvudprodukter.
– PP är ett material med lägre klimatavtryck än PS eftersom det bland annat har en lägre smältpunkt och därför är mindre energikrävande, fortsätter han.
– Med detta byte sparas 110 ton jungfruligt fossilt plastmaterial.
Dessutom påpekar Tine att PP-bägare är mer robusta än PS-bägare vilket i sin tur ökar bekvämligheten för kunden.