Bananlåda i återvunnen papp

PUBLICERAD: 10 januari 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Greenfoods nya bananlåda ska produceras med endast återvunnet papper. Foto: Pressbild

Livsmedelskoncernen Greenfood väljer att använda enbart återvunnen kartong till bananlådor.

Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood. Foto: Pressbild

I de nya banankartongerna till varumärket Daily Greens satsar den nordiska och europeiska livsmedelskoncernen Greenfood på att använda en ny bananlåda av 100 procent återvunnet papper. Det skriver koncernen i ett pressmeddelande.

Ingen ny träråvara ska användas i framställningen av lådorna som tillverkas lokalt i Ecuador. Enligt företaget ger det en minskning av koldioxidutsläppen med 308 kilo per ton återvunnet papper, närmare 7000 träd sparas per år.

– Bananen är en storsäljare i dagligvaruhandeln och därför är den nya lådan ett viktigt steg i vår resa mot att göra våra förpackningar mer hållbara. Genom att använda återvunnen råvara som förpackningsmaterial reducerar vi koldioxidutsläppet samtidigt som vi sparar värdefulla naturresurser, säger Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood.

Enligt den livsmedelskoncernen har de arbetat de senaste åren med att förbättra sina förpackningslösningar. Det handlar om att att reducera mängden förpackningsmaterial, byta till återvunnen eller förnybar råvara, samt att göra förpackningarna återvinningsbara.

Läs vidare

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx