Ball lanserar nya ”oändliga” aluflaskor och dryckesbägare

PUBLICERAD: 17 mars 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Ball lanserar nu dryckesbägare i aluminiums som alternativ till bägare i plast, kartong eller formpressad fiber. Bägarna är avsedda för kalla drycker och kan återvinnas gång på gång. (Bild Ball Corp.)

Globala metallförpackningskoncernen Ball Corporation slår nu ett slag för flaskor och dryckesbägare i aluminium, som ett fullgott alternativ till plastprodukter.
Den allra senaste nyheten från Ball är dryckesbägare i aluminium, som är tänkta att ersätta motsvarande produkter i plast, kartong eller formpressad fiber. Metallen i bägarna kan återvinnas och omvandlas till andra aluminiumprodukter i ett evigt kretslopp.

”Inom Ball arbetar vi ständigt med att ta fram banbrytande och hållbara dryckesförpackningar och vår senaste innovation är den oändligt återvinningsbara Ball Aluminium Cup, som är avsedd för kalla drycker och som är mycket robust trots sin låga vikt”, skriver Ball.

Balls dryckesbägare i aluminium lanserades först i ett pilotprojekt i USA i slutet av 2019, då man delade ut miljontals bägare på olika inomhus- och utomhusarenor runt om i landet. Bägaren blev väl mottagen av konsumenterna och nu bygger Ball en speciallinje för produktion av alubägare. Linjen ska kunna producera för fullt i slutet av år 2020.

Ball planerar också att introducera alubägaren i flera storlekar, som ska anpassas till behovet vid olika typer av anläggningar, där drycker serveras, som skolor, restauranger, hotell, fritidsanläggningar, parker, etc.

Sedan tidigare har Ball också producerat dryckesflaskor i aluminium, men nu har man utökat konceptet med en helt ny serie aluminiumflaskor, som man säger ger en helt cirkulär lösning och ersätter plastflaskor. De nya flaskorna finns i flera olika former och storlekar och kan anpassas för såväl drycker som andra livsmedel samt produkter inom kosmetika, hygien, etc.

De nya aluflaskorna är försedda med en återförslutbar skruvkork. Flaskorna marknadsförs som ”infinitely recyclable”, dvs. oändligt återvinningsbara, vilket innebär att de liksom de nya alubägarna kan återvinnas och omvandlas till nya aluminiumprodukter i ett evigt kretslopp.

”Diskussionen kring plastavfall i miljön har gjort att konsumenter nu kräver mer miljövänliga förpackningar för sina vardagsprodukter. Med vår ´oändliga´ aluminiumflaska har vi utvecklat en verkligt cirkulär förpackningslösning”, säger Jason Galley, chef för innovation och hållbarhet hos Ball.

Ball skriver att alla företagets aluminiumprodukter är tillverkade av endast ett material, vilket gör att de lätt kan källsorteras och återvinnas. Metallen kan återvinnas ett oändligt antal gånger och behåller sitt värde under hela återvinningsprocessen och kan på så sätt hållas i cirkulation på obestämd tid utan att bli avfall och hamna i miljön eller på deponier.

Ball skriver också att återvinningscykeln för exempelvis aluflaskor är cirka 60 dagar. På den tiden beräknas flaskorna återvinnas och metallen komma ut på marknaden igen, antingen som andra typer av aluförpackningar eller som aluminiumprodukter inom andra områden som elektronik, fordonsdetaljer, etc.

————————————————-
Ball Corporation är världens största tillverkare av aluminiumburkar med en nettoomsättning på motsvarande cirka 115 miljarder kronor (2019). Ball är också den största leverantören av dryckesburkar i aluminium i Norden och levererar till de flesta av de större varumärkena för läskedrycker och öl, som finns till försäljning här. I Sverige har Ball tillverkning i Fosie utanför Malmö (f.d. Rexam). Ball har också tillverkning i Danmark och Finland.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x