Automatisk säckfyllning på mässa

PUBLICERAD: 5 maj 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Mats Lindgren tycker det blir spännande att testa en digital mässa, det är troligen en del av mässframtiden slår han fast. Foto: Bo Wallteg

På det småländska höglandet, i Björköby, finns sedan exakt etthundra år företaget Vebe Teknik, en världsledande tillverkare av säckfyllningssystem. År 1921 lades grunden till företaget med tillverkning av utrustning till kvarnindustrin, nu är det enbart säckfyllning som gäller. Vebe Teknik är en av utställarna på den digitala mässan Packnorth den 10 – 12 maj och kommer att bygga sin monter i produktionshallen.

Genom åren har man förutom produkter till kvarnindustrin tillverkat processutrustning, pulverhanteringsutrustning och säckfyllningssystem. Sedan drygt femton år är det bara säckfyllning som gäller och Vebe Teknik har utvecklats till ett företag med en världsledande position på detta område.

Satsningen på enbart säckfyllare har med andra ord varit lyckad. För ett par år sedan, lade man mycket tid på att utveckla ett nytt maskinkoncept, Autopac EC, där bokstäverna står för Easy Clean. Själva Autopac, det vill säga automatisk fyllning av säckar, hade funnits i många år.

– Livsmedelsindustrin är mycket viktig för oss, det är en kundkategori som växer hela tiden, alltmer behöver packas och nya krav kommer. Här är hygienen en mycket viktig faktor. När vi började utveckla EC-lösningen tänkte vi om helt och försökte hitta vår egen väg att gå. Vi sneglade lite på hur tillverkare av maskiner för mejeribranschen gjort, där har man mjölkfyllningen på en sida och maskineriet på andra sidan i sina maskiner och vi bestämde oss för att bygga efter det konceptet, säger Mats Lindgren, vd på Vebe Teknik.

En tvådelad lösning

Fördelen med en sådan lösning är att man inte behöver diska hela maskinen när det är dags för rengöring.

– Vi har en tvådelad lösning, en där säcken hanteras och en för maskineriet. Det innebär också att livslängden på maskinen ökar, det är inte så dammigt i maskindelen och den är lättare att serva och underhålla. Vi är världsunika med den här lösningen för en säckfyllare och det här är framtiden, säger Mats.

Plastsäckar för fyllning i en Autopac EC helautomatisk säckfyllare. Foto: Bo Wallteg

En annan sak som skiljer ut Vebes maskiner är att säckarna, som kan vara av papper, plast, papper/plast eller jute, inte flyttas med hjälp av bandtransportörer, i stället förflyttas de hängande. De hanteras med vakuum och klämbackar och i och med att de hänger spelar längden på dem ingen roll.

– På det här sättet blir maskinen lättare att rengöra och vi har total kontroll på var säcken befinner sig hela tiden, på en bandtransportör är det lätt att man tappar kontrollen. Förslutningen sker på olika sätt beroende på kundens krav. Vi kan värmeförsegla, limma eller sy ihop säcken. Svetsytan rengörs noga med tryckluft innan försegling och säcken kan också vakuumeras.

Positiv respons från livsmedelsindustrin

För längre hållbarhet på innehållet kan man även injicera kvävgas. Maskinlösningen är helt inkapslad med tak och sidor och kan även användas för packning av farligt gods med undertryck i kabinen vilket ger en helt dammfri packning.

– Den här lösningen har mottagits väldigt positivt av livsmedelsindustrin, säger Mats Lindgren. Inte minst uppskattas den av torrmjölksindustrin där den passar väldigt bra. Vi har även fått positiv respons från läkemedelsindustrin där en kund som packar diabetsmedicin i stora volymer köpt den, efter att ha letat på den internationella marknaden i fem år. Vi ser den ordern som en viktig kvalitetsstämpel för oss.

– Lite av vår specialitet är packning av produkter som dammar mycket och steg för steg utvecklar vi denna specialitet, nu senast med ett spjäll som ser till att det inte dammar ut ur säckarna, det fungerar mycket bra.

Debut på digital mässa

En avgörande betydelse för Vebe Tekniks framgångar har mässor som Interpack och Scanpack haft. Nu provar man för första gången en digital mässa. Varför?

– I avsaknad av fysiska mässor vill vi komma ut och synas på något sätt. Det är också intressant att prova på och testa, det här är nog något som kommit för att stanna. Vi vill lära oss hur det fungerar. Det är okänd, men spännande mark att beträda.

– Vi vet inte vad vi har att förvänta oss men är nyfikna. Vi ska göra en liten monter i vår maskinhall med dekor som vi har på fysiska mässor samt maskiner och tänker ta med intresserade på en rundtur där vi kan peka och visa. Annars kan man ju lika gärna hänvisa till en hemsida.

– Vi kommer att finns i det området under tre dagar. Jag ser mycket fram emot det.

– En digital mässa innebär ju ganska moderata kostnader utan restaurangbesök och hotellrum så det är väl värt att testa.

En helautomatisk lösning

På mässan kommer man att visa en trestationers Autopac EC, helautomatisk för öppna säckar. Den tar säcken från slang, klipper av och tillverkar en säck. Det kommer också att finnas en halvautomatisk ventilsäckfyllare, en storsäcktömmare som är dammfri samt en helautomatisk provtagningsutrustning för pulver och så kommer vi att ha med lite olika förslag på säckar och hur de försluts.

Digitala förpackningsmässan Packnorth pågår 10 – 12 maj 2021. Mässan är gratis, men kräver registrering, som kan göras här!

 

Text: Bo Wallteg

 

Läs vidare

Packnews ger dig kostnadsfri entré till Fachpack 2024

Packnews kan nu erbjuda kostnadsfri entré till Fachpack i Nürnberg i höst.
Messegeschehen / Fair activities in general

Nu öppnar Drupa - här är arton tips på vad du kan se på mässan

För första gången sedan år 2016 är det dags för Drupa i Düsseldorf igen. Jättemässan kommer efter så många år att ha mängder av nyheter att presentera, inte minst nyheter med intresse för förpackningsindustrin. Det är inte för inte som mässan allt oftare kalla för Drupack. Här finna lite tips på vad du som besökare kan se på mässan. Packnews kommer naturligtvis att finnas på plats på mässan.
DRUPA24_01x

Enkelt att uppskatta friktionskoefficienten med nytt verktyg

Ett nytt verktyg ger förpackningsmaskinoperatörer och andra ett snabbt sätt att uppskatta friktionskoefficienten (COF) hos förpackningsfilmer. Detta är användbart om en förpackningsmaskin kräver en folie med en specifik friktionskoefficient för att fungera optimalt.
COF_indicator_Tentoma

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x