Återvinningsbar och flexibel ståpåse som kan autoklaveras

PUBLICERAD: 1 oktober 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Amcor och Nestlé har utvecklat vad de säger är världens första återvinningsbara flexibla ståpåse som kan autoklaveras. Förpackningen lanseras nu i oktober runt om i Europa. (Bild Amcor)

Amcor och Nestlé, båda stora globala aktörer inom förpackningar respektive livsmedel, har samarbetat och lanserar nu vad de betecknar som världens första återvinningsbara flexibla ståpåse som kan autoklaveras.

De båda storbolagen har samarbetat under en tid för att kunna förverkliga utmaningen att utveckla en återvinningsbar flexibel retortförpackning, något som inte funnits tidigare.

Konventionella standardretortpåsar är tillverkade av en mix av förpackningsmaterial, vanligtvis lager av PET, aluminiumfolie och polypropen (PP). Även om sådana påsar i sig är högpresterande, så består de av en komplicerad materialstruktur, som inte kan återvinnas någonstans i världen idag.

Den lösning, som Amcor och Nestlé nu presenterar, använder sig av Amcors återvinningsbara AmLite HeatFlex, som är en ultratunn barriärbeläggning, som skyddar produkten och som appliceras på en flexibel ståpåse av polypropen.

De båda företagen har under hela produktutvecklingsprocessen testat förpackningens värmebeständighet, prestanda, hållbarhet och återvinningsbarhet. Och oberoende tester, utförda av tyska återvinnings- och produktansvarsinstitutet cyclos-HTP, har visat att förpackningen verkligen är återvinningsbar i många existerande plaståtervinningssystem.

”Amcor och Nestlé har tillsammans skapat en unik lösning på ett problem, som i flera år ansetts som olösligt. Denna förpackning, med utmärkta barriäregenskaper och hög värmetålighet, kan lätt återvinnas i plaståtervinningsströmmar, som redan finns i flera europeiska länder”, säger Michael Zacka, VD för Amcor Flexibles EMEA.

Flexibla retortförpackningar är ett alternativ till konservburkar av metall och kan förbättra koldioxidavtrycket hos hundratals konsumentprodukter tack vare lätt vikt, resurs- och transporteffektivitet samt genom att minimera matsvinn. Att en flexibel retortpåse dessutom kan återvinnas innebär enligt Amcor att förpackningstypen minskar sin miljöpåverkan ytterligare med upp till 60 procent.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x