Allt fler Orkla-varumärken är nu med i Bowers pantsystem

PUBLICERAD: 13 januari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Med en smart telefon och återvinningsappen Bower kan konsumenterna nu panta plastförpackningar från flera av Orklas mest kända varumärken. (Bild pressbild)

Dagligvarukoncernen Orkla förstärker sitt samarbete med den svenskutvecklade återvinningsappen Bower och ansluter flera av sina större och välkända varumärken.

Samarbetet med Bower innebär att konsumenterna får pantpoäng, när de anslutna varumärkenas plastförpackningar lämnas till återvinning och samtidigt registreras via en smart mobiltelefon försedd med Bower-appen. Varje poäng, som genereras när man pantar förpackningar via appen, kan omvandlas till kontanter eller till kuponger, som kan användas i butik. Konsumenten kan också välja att skänka värdet av panten till något välgörande ändamål.

”Idag slängs ungefär hälften av alla plastförpackningar i hushållssoporna och sorteras inte ut. Orkla arbetar för att kunna få ett cirkulärt kretslopp för alla våra förpackningar. Genom att samarbeta med Bower hoppas vi bidra till att mer plast återvinns i Sverige och kan återanvändas i nya förpackningar”, säger Sara Paulsson, kommunikationschef på Orkla Sverige.

Bland de Orkla-varumärken som nu har anslutits till återvinningsappen Bower kan nämnas Felix, Anamma, Frankful, Abba, Pauluns, Grandiosa, Risifrutti, BOB och Havrefras. Sedan tidigare är Orklas varumärke Grumme anslutet.

”Marknaden har saknat en lösning som tillgängliggör en direkt kommunikation mellan konsument och producent. Bower möjliggör för varumärken att aktivt uppmana sina konsumenter till en ökad återvinning. Förpackningar får ett andrahandsvärde helt utan att förändra den befintliga infrastrukturen. Med hjälp av finansiella incitament kan vi förändra synen på förbrukade förpackningar. Det som tidigare ansetts vara skärp likställs nu med ett värde, vilket gör att vi äntligen kan dra nytta av de enorma investeringar som görs för att producera återvinningsbara förpackningar. Vi är så stolta och glada över samarbetet med Orkla”, säger Suwar Mert, VD på Bower.

Återvinningsappen Bower har funnits på den svenska marknaden sedan år 2019.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a