AI och robotar effektiviserar och förnyar förpackningsbranschen

PUBLICERAD: 18 oktober 2024
UPPDATERAD: 22 oktober

Genom samarbetsprojektet FLAP banar Linköpings universitet, ORKLA Foods Sverige och andra tunga företag väg för framtiden inom förpackningsindustrin. Under Scanpack 2024 kommer du att kunna möta experterna bakom projektet och höra mer om hur innovativa AI- och robotlösningar tar effektivitet och hållbarhet till nya höjder.

Digitala innovationer och ny teknik sprider sig genom alla samhällslager och verksamheter. Förpackningsindustrin är inget undantag. Där står vi inför en teknologisk revolution som kommer påverka hela produktions- och leveranskedjan genom smarta förpackningslösningar som bland annat bidrar till färre transporter och förbättrad arbetsmiljö. Genom samarbetsprojektet FLAP leder Linköpings universitet tillsammans med ORKLA Foods Sverige och andra framstående företag vägen mot framtidens förpackningsindustri.

Flexibel lösning

Luis Ribeiro från Linköpings universitet är forskare och projektkoordinator för FLAP.
– Företagen i projektet ville undersöka om vi kunde hitta en bra lösning som inte nödvändigtvis behöver en människa, eller i alla fall färre människor, och som också är flexibel. Vi på Linköping universitet utvecklade en robotlösning med en plattform från företaget Opiflex. Lösningen är baserad på en AI-algoritm som analyserar alla produkter och kombinerar dem på bästa sätt för att skapa stabila och effektiva pallar, säger Luis Ribeiro.

Andreas Olsson, Operations Manager på ORKLA Foods Sverige, är mycket nöjd med resultatet. Han betonar vikten av branschens aktiva engagemang från start, vilket möjliggjort att de kunnat fokusera på verkliga problem.

Slipper sortera om i butik

– När vi tillverkar en enskild produkt på en pall kan vi göra det i mycket hög takt, men så fort vi behöver specialbehandla produkterna, måste de tas ut ur flödet och hanteras manuellt. Det kräver mycket arbetskraft. Våra kunder föredrar att produkterna redan är blandade på pallen, så att de slipper sortera om produkterna i butik, förklarar Andreas Olsson.

Den automatiserade lösningen ger alltså större flexibilitet och effektivitet för kunderna. Dessutom slipper butikspersonal ompackning och tunga lyft, vilket minskar förslitningsskador och sjukskrivningar, berättar Andreas Olsson.

Kostnadseffektiv automation

Trots de stora fördelarna är investeringar i automation kostsamma. Därför krävs flexibilitet och beläggning för att täcka investeringen, menar Olsson, som också förklarar att flexibla robotar som kan anpassas efter behov är nyckeln till ekonomisk vinning.

FLAP-projektet har inte bara gett tekniska fördelar, utan även breddat nätverket inom branschen. Andreas Olsson och Luis Ribeiro kommer att dela med sig av sina insikter på förpackningsmässan Scanpack den 24 oktober 2024.

Andreas Olsson deltar i ett seminarium av SWIRA (Swedish Industrial Robot Association) med rubriken “Robotautomation inom livsmedels- och förpackningsindustrin”, medan Luis Ribeiro presenterar “Sustainable and Flexible Automation of Seasonal Production”.
– Vi kommer att diskutera industrins utmaningar och hur vi löser detta med hjälp av AI och robotsystem, säger Andreas Olsson.

Sugen på att lyssna på Andreas och Luis framtidsspaningar? Anmäl dig till SWIRAs seminarier på Scanpack!

Läs vidare

Packnews nummer 5 - gratisläsning om vad som hände på Scanpack

Packnews nummer 5 i år är en annorlunda utgåva ur två aspekter. Dels finns tidningen bara i digitalt format, öppen för alla att läsa utan kostnad, dels handlar den enbart om vad som hände på Scanpack 2024 och vilka som vann och vilka som inte hade samma framgång i Packnorth Award. Du får hela 75 sidor läsning om detta.
Packnews-5_24-mailchimp-header

Ökad hållbarhet via absorberare

Det pratas mycket hållbarhet i branschen nu för tiden. Du handlar det mest om att materialminimera, gå mot monomaterial eller designa rätt. Ett sätt att göra en produkt mer hållbar är att använda fuktabsorberare. Företaget Super Dry hade ett par nyheter på det området i sin monter på Scanpack.
Super Dryx

Trots krig och elände håller ukrainska Sirius Extrusion igång leveranserna

Packnews fick besök i montern på Scanpack av Nataliia Saievych. Hon är chef för utrikeshandel hos det ukrainska företaget Sirius Extrusion och ville i stort sett bara berätta att de lever och kämpar på med produktionen av sträckfilm, barriärfilm, film för sträckhuvar samt tryck.
Ukrainax

Mared ser förpackningar som ett tydligt satsningsområde

I Mareds monter på Scanpack träffade vi Tony Douhàn som har lång erfarenhet i förpackningsindustrin men bara runt nio månader hos Mared. Hans roll i företaget är att jobba med den satsning som Maredkoncernen gör mot förpackningssektorn.
Mared

Senaste nytt

Är det här greenwashing Lego?

Lego är inne i en period där man byter ut sina plastpåsar med klotsarna som ligger i en kartongförpackning. Man byter till papperspåsar av miljöskäl, men hur är det egentligen? I Holland har en miljökämpe testat papperspåsarna.
Lego1x

Herrljunga Musteri byter från plast till plast i förpackningar för ingefärashots

Herrljunga Musteri har lanserat sina ingefärashots i en alternativ förpackningslösning. Man har gått från de små PET-flaskorna till påsförpackningar. Det är följden av att retursystemet inte kan hantera flaskor med så låg volym som gäller för shotsen.
Herrljungax

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx