Restprodukter från lakritstillverkning ger antimikrobiella förpackningar

PUBLICERAD: 26 augusti 2025
UPPDATERAD: 26 augusti

 

Lakritsrot kan ge smarta förpackningar.

Ett italienskt startupföretag från Sardinien påstår sig omdefiniera konceptet för hållbar förpackning. Företaget, Alkelux, grundades 2024 och har utvecklat en enkel men innovativ lösning: att omvandla restprodukter från lakritstillverkning till ett naturligt antimikrobiellt bioadditiv för användning i livsmedelsförpackningar.

Resultatet är en aktiv, funktionell förpackning som kan förlänga hållbarheten för färska produkter, såsom jordgubbar och blåbär, utan behov av konstgjorda konserveringsmedel eller syntetiska kemikalier, enligt företaget.
Det additiv som Alkelux har utvecklat är naturligt, metallfritt, vattenlösligt och fullt kompatibelt med befintliga industriella produktionslinjer. Det kan integreras i plastfilmer eller komposterbara material och ger ett antimikrobiellt skydd som bromsar bakterietillväxt och hjälper till att bevara innehållet.

Lakritsens medicinska egenskaper har varit kända sedan antiken, men forskare vid universitetet i Sassari upptäckte att den, när den omvandlas till ett nanomaterial, även kan förlänga livsmedels hållbarhet tack vare sin antimikrobiella verkan. Matteo Poddighe, som fram till förra året var doktorand i kemiska vetenskaper och teknologier vid universitetet, är nu vd (och grundare) av startupen.

– Allt började mellan 2021 och 2022 när jag studerade nanomaterial för att bekämpa Covid i olika miljöer. Därifrån kom idén om ett additiv för material som kan utrota ett brett spektrum av patogener – faktiskt virus, bakterier och mögel. Det speciella med Alkelux är dess fotoaktivitet: när det exponeras för solljus eller artificiellt ljus förstärks den antimikrobiella effekten, vilket ger ännu effektivare skydd, förklarar Poddighe.

Att använda utvalda molekyler för att bygga komplexa nanomaterial med särskilda egenskaper är numera vanligt, men utmaningen ligger i att välja rätt råmaterial och en lämplig tillverkningsprocess för att förstärka det önskade resultatet

De första testerna har visat lovande resultat: hållbarheten för frukt som förpackats med denna lösning har förlängts med minst en vecka jämfört med konventionella förpackningar. Detta innebär konkreta fördelar längs hela leveranskedjan, från producenter till återförsäljare, och bidrar till betydande minskningar av matsvinn, enligt företaget.

 

Senaste nytt

Förslag om att sluta packa frukt och grönt i plast i Storbritannien

Den brittiska miljöorganisationen WRAP (Waste and Resources Action Programme), som har nära band till Labourpartiet, föreslår ett regeringsförbud mot plastförpackningar för 21 vanliga frukt- och grönsaksprodukter. Förslaget är en del av ett större initiativ för att minska avfall och främja hållbar konsumtion, och väntas bli en central del av kommande miljöpolitiska åtgärder.
banan
Förslag om att sluta packa frukt och grönt i plast i Storbritannien

Inspiration och branschinsikter på scenen på Empack Stockholm 2025

Enligt EasyFairs som arrangerar Empack Stockholm 2025, som hålls på Kistamässan den första och andra oktober, handlar det om två dagar fyllda med inspiration, kunskap och branschinsikter.
talarprogrammet-mail
Inspiration och branschinsikter på scenen på Empack Stockholm 2025

Förpackningslösning som vänder sig till restauranger- och storkök

Det Malmöbaserade företaget Ambrozia har utvecklat en förpackningslösning som vänder sig till restaurang- och hotellkök där tempot är högt, ytorna utsatta och kraven på hygien och driftsäkerhet tuffa. Den tävlar nu i Packnorth Award.
Frystorkade-Hallon-A-fixx
Förpackningslösning som vänder sig till restauranger- och storkök

Gallus integrerar Ecoleaf i Gallus One-plattformen

Två år in i sitt samarbete tar Actega och Gallus nu nästa steg och implementerar Ecoleaf-metalliseringsteknologin i den modulära Gallus One-plattformen.
Actega-EcoLeaf-Gold
Gallus integrerar Ecoleaf i Gallus One-plattformen

Läs vidare

Prisbelönt choklad med innovativ förpackning av kakaoskal

Marou, pionjärerna inom vietnamesisk bean-to-bar-choklad, lanserar en ny smakupplevelse som redan väckt internationell uppmärksamhet. Sarrasin 55 procent är en mörk choklad vars krämiga textur för tankarna till mjölkchoklad – men är helt växtbaserad. Förpackningen är dessutom lite speciell.
Marou-Buckwheat-55-Vietnam-Beantobar-choklad-Berikssonx
Prisbelönt choklad med innovativ förpackning av kakaoskal

Mars lanserar Whiskas djurmatsförpackning av monomaterial

Mars lanserar nu en ny monomaterialpåse för sitt varumärke Whiskas i Storbritannien och Tyskland.
Untitled Design - 1
Mars lanserar Whiskas djurmatsförpackning av monomaterial

Ny glasflaska för vin väger bara trehundra gram

Ardagh Glass Packaging-Europe (AGP-Europe), har lanserat en ny 300 grams lättviktsflaska av glas, som kombinerar ultralätt design med hög styrka och premiumutseende.
Ardagh
Ny glasflaska för vin väger bara trehundra gram

Den globala plastmaterialproduktionen stiger snabbt och förväntas fortsätta öka

Den globala plastproduktionen ökar i snabb takt, detta trots alla diskussioner om plastmaterialens vara eller inte vara. I år väntas produktionen överstiga femhundra miljoner ton enligt Global Data.
Plast legox
Den globala plastmaterialproduktionen stiger snabbt och förväntas fortsätta öka