Plastråvaruproducenter gör ett instick i plastdebatten och ställer sig bakom ett obligatoriskt mål på 30 procent återvunnen plast i plastförpackningar till 2030 inom EU. Men de anser att ansvar och rättsliga krav som ställs måste fördelas i hela värdekedjan.
Innovations och kemiindustrierna i Sverige. (IKEM) är genom europeiska branschorganisationerna PlasticsEurope och EuPC engagerade i EU-komissionens arbete för att uppnå en cirkulär ekonomi för plasten. Tillverkarna av plastförpackningar anser att målet om 30 procent återvunnen plast i förpackningarna är möjligt att nå. Men de vill se att de rättsliga kraven fördelas längs värdekedjan samt att kemisk återvinning erkänns av EU och nationella myndigheter.
‒ Vi välkomnar den kommande översynen av förpackningsdirektivet (PPWD) som är en viktig pusselbit för övergången till en cirkulär ekonomi för plasten, säger Lena Lundberg som ansvarar för plastråvarufrågor på IKEM.
– Våra europeiska plastråvaruproducenter stöder EU -kommissionens förslag om ett obligatoriskt krav för innehåll av återvunnen plast i plastförpackningar och föreslår att detta ska vara 30 procent till år 2030.
Enligt IKEM arbetar branschorganisationen PlasticsEuropes medlemmar redan idag för att bidra till ökad användning av återvunnen råvara. Företagen investerar miljarder euro i innovativa tekniklösningar, för att öka tillgång till återvunnen plast, Till exempel kring teknik och infrastruktur som rör kemisk återvinning finns planerade investeringar på mellan 2,6 miljarder euro år 2025 till 7,2 miljarder euro år 2030 i Europa. Höga krav på återvunnet innehåll kan dock leda till kvalitetsförsämringar och marknadsbegränsningar, enligt Lena Lundberg:
– Detta har man sett för återvunnen pet. När det gäller livsmedelsförpackningar är de tekniska och juridiska förutsättningarna kring användning av återvunnet material inte helt på plats ännu, så en översyn av lagstiftningen behövs också.