200.000 flaskor och burkar gav vinst i ”Föreningskampen”

PUBLICERAD: 27 januari 2021
UPPDATERAD: 25 januari

I Pantameras tävling om att samla in flest pantburkar och –flaskor samlade svenska föreningar i fjol in över 18 miljoner burkar och flaskor. (Bild Returpack/Pantamera)|”Föreningskampen är ett win-win-koncept, som bidrar både till föreningslivet och miljön” säger Rickard Andersson. (Bild Returpack/Pantamera)

Pantameras miljötävling Föreningskampen 2020 är avgjord. Vinnande förening samlade in mer än 200.000 burkar och PET-flaskor! Det var åttonde året, som tävlingen genomfördes, och sammanlagt samlade de deltagande föreningar in över 18 miljoner pantburkar och -flaskor, vilket innebär ett tillskott på över 16 miljoner kronor till föreningarna.

Pantamera skriver i ett pressmeddelande att Corona-pandemin har slagit hårt mot svenskt föreningsliv, inte minst ekonomiskt. Riksidrottsförbundet bedömer att pandemins negativa ekonomiska effekt för idrottsföreningar handlar om mellan fyra och sex miljarder kronor under kommande år! Då blir extrainkomster, som de pantpengar Föreningskampen bidrar med, ännu viktigare.

Vinnare i 2020 års upplaga av Föreningskampen blev den halländska föreningen Glommens IF, som lyckades samla in fantastiska 200.050 burkar och flaskor. Förutom pantpengarna får de en check på ytterligare 15.000 kronor.

”Föreningskampen är ett win-win-koncept, som bidrar både till föreningslivet och miljön” säger Rickard Andersson. (Bild Returpack/Pantamera)

”Det har av naturliga skäl varit tuffare för föreningarna att samla in pant med de begränsningar som pandemin har inneburit med färre sammankomster, cuper, matcher och lagaktiviteter. Att så många föreningar ändå valt att samla in pant som ett sätt att få in pengar till föreningskassan och samtidigt göra en fin insats för miljön är mycket glädjande”, säger Rickard Andersson, strategisk marknadsförare på Pantamera/Returpack.

Tävlingen innebär att föreningarna får ersättning för samtliga burkar och PET-flaskor de samlar in – även för skadade och privatimporterade burkar, som inte ger någon pant.

Pantamera skriver att 2020 års Föreningskampen inte bara har gett klirr i föreningskassorna med över 16 miljoner kronor i insamlade pantpengar – den insamlade panten motsvarar dessutom en koldioxidbesparing på 1.545 ton.

”Föreningskampen är verkligen ett win-win-koncept, som bidrar både till föreningslivet och miljön. Att vi på Pantamera kan vara med och bidra till det engagemang, som finns i svenskt föreningsliv, känns extra bra ett år som 2020”, säger Rickard Andersson.

För att göra det smidigare för föreningarna att panta de burkar och flaskor, som de samlar in, har Pantamera utvecklat en ny app, som gör att pantpengarna sätts in direkt på föreningarnas respektive bankkonto.

”Många föreningar pantar sina burkar och flaskor i pantautomaterna Pantamera Express, där man inte behöver hantera varje burk och flaska för sig, utan häller i hela säckar med pantförpackningar. När det är gjort och förpackningarna avlästa, kan man genom appen skanna in sitt kvitto och då förs pengarna automatiskt över till det konto man har valt. Vi hoppas att det ska underlätta ytterligare, så att ännu fler föreningar samlar in ännu mer pant”, avslutar Rickard Andersson.

De fem bästa föreningarna i Föreningskampen 2020 blev:

1 Glommens IF Halland 200.050 burkar/flaskor
2 Lions Club Osby Skåne 187.200 burkar/flaskor
3 Mora IK Ungdom Dalarna 165.550 burkar/flaskor
4 Bua IF Halland 152.300 burkar/flaskor
5 SHK Hockey Uppland 151.550 burkar/flaskor

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Alpla Group gör ny investering i svenska Blue Ocean Closures

Svenska start-up-en Blue Ocean Closures, som utvecklar fiberbaserade skruvkorkar, får nu en andra investering från österrikiske delägaren Alpla Group
blue-alpla-utvald

Treform satsar på egen energi med stor solcellsanläggning

Förpackningsföretaget Treform i Landskrona kommer år 2023 att starta en solcellsanläggning som ska ge 200.000 kWh egenproducerad el.
treform-solcell-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x