1000 barn letade pant

PUBLICERAD: 18 september 2013
UPPDATERAD: 24 januari

Returpack - 1000 barn - low

Pantameras Pantletartävling, som går ut på att samla så mycket pant som möjligt, har lockat många barn under sommaren. Sammanlagt har nästan 1000 barn deltagit i tävlingen, det är fler än något år tidigare. Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera, ser det som ett kvitto på att man har lyckats med jobbet att engagera unga i miljöfrågor på ett lekfullt sätt. Vinnare i Pantletartävlingen blev Kevin Karlsson från Hjo som lyckades panta ihop 24 267 kronor. Förutom pengarna vinner Kevin en specialdesignad Pantamera-cykel.

I Sverige är vi bland de bästa i världen på att panta – nästan nio av tio burkar och PET-flaskor återvinns. I snitt pantar svenskarna 154 burkar och flaskor per person, en siffra som ökat succesivt de senaste åren.

– Barn och unga är vår framtid, därför ser vi det som en av våra viktigaste uppgifter att uppmuntra och lära dem vinsterna med återvinning så att de gör rätt från början. Att antalet pantletare har ökat från närmare 600 förra året till nästan 1000 är ett mycket gott tecken, säger Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera.

Många Pantamera-ambassadörer
Pantletartävlingen är en av många aktiviteter som Pantamera genomför för att öka medvetenheten kring miljö och återvinning hos barn och unga. Dessutom jobbar man tillsammans med skolor med undervisningskonceptet Pantresan. Representanter från Pantamera är också ute på landets festivaler under sommaren för att hjälpa till att samla in pant och uppmuntra till ökad återvinning.

Läs vidare

Svensk Plaståtervinning växlar upp klimatarbetet

Svensk Plaståtervinning har anställt Linnea Granström som ny klimat- och miljöstrateg.
Linnea

Svensk Plaståtervinning skapar paradigmskifte med PCR-material

Svensk Plaståtervinning och Ica lanserar en plastförpackning för tvättmedel med 95 procent återvunnen konsumentplast.
skonaxxc

ABB och Pace i samarbete om koldioxidavskiljning

ABB ingår ett partnerskapsavtal med Pace CCS för att utveckla tekniken för infångning av CO2.
ABB1x

Flergångs istället för engångs för mer hållbara event

Retake är ett demoprojekt med syfte att visa att flergångslösningar kan vara att föredra på till exempel olika event.
Retake

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620