Xeikon ställer ut på Connect – och Packnorth

PUBLICERAD: 9 februari 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Xeikon SX30000 är en tonerbaserad duplex-skrivare som printar rulle till rulle. Foto: Pressbild

Xeikon gör entré med nya högvolymspressar för det grafiska segmentet under Sign&Print Connect. Företaget satsar också mot den nordiska förpackningsindustrin genom att medverka på den digitala mässan Packnorth 10–12 maj.

Xeikon, en del av Flint Group, befinner sig i högvolymsegmentet med sina digitala pressar. De riktar sig till kunder som redan idag har digitala pressar, men även till ark-offset kunder som har börjat att titta på digitala alternativ. Xeikon har sitt fokus på torr toner i sina pressar, som tillverkas på deras fabrik i Belgien. Men det finns även en inkjet-plattform för bland annat etikettproducenter.

”Printar oändligt”

Utmärkande för Xeikons teknik är att de kan erbjuda oändlig printlängd till sina användare, vilket ger möjlighet till en mängd olika format och applikationer, enligt Per Larsson, ansvarig för Xeikons affärsområde Graphic arts i Norden.

– Vi kan printa en 500 meter lång bild om man så vill. Det är fullrotation, med ”Simple Pass Duplex”, så att det produceras i ett svep. Därför lämpar det sig för bland annat tapeter och andra display-applikationer, säger han.

I maj ställer företaget ut på den digitala mässan Packnorth. Men redan under Sign&Print Connect, 9–11 februari, fokuserar tillverkaren på att presentera två digitalpressar för det grafiska segmentet. I främsta rummet står Xeikon SX30000, en tonerbaserad duplex-skrivare som printar 30 meter i minuten. Rulle till rulle-skrivaren, med alternativet rulle till ark eller annan typ av efterbehandling inline, lanserades under förra året.

Fotoböcker och Point of sales

Fem färgstationer finns i SX30000-pressen. Förutom CMYK finns möjlighet att välja en Pantone-färg, specialfärg eller Clear toner.

– I och med att det är en duplex-maskin så riktar den sig bland annat till bokproduktion, och då pratar vi fotoböcker med mycket bilder som kräver väldigt hög kvalitet. Men även till Direct mail, Point of sales med mera.

Per Larsson, ansvarig för Xeikons affärsområde Graphic arts i Norden. Foto: Privatbild
Höga gramvikter

Tjockleken på papper och media som går att skriva ut på den nya plattformen sträcker sig från 40 till 350 gram.

– Hos Xeikon är det genomgående offsetkvalitet och du kan använda vilka papperstyper som helst, både bestrukna och obestrukna. Det behövs inga specialpapper eller någon primer för förbehandling av papperet innan produktionen.

– En annan fördel är att pressen går fort även på höga gramvikter, till exempel 350 gram, säger han och tillägger att maskiner vanligtvis tenderar att gå ner i hastighet när papperet går över 100 gram.

Tapeter, poster och etiketter

Den andra maskinen som visas är Xeikon CX500. Även denna kommer med fem färgstationer som standard, anpassad för olika applikationer som vanligvis är simplex. Detta kan vara tapeter, poster, etiketter med mera.

På Connect-mässan står alltså Point of sales-produktion i fokus och Per Larsson hoppas på många nya kontakter.

– Det viktiga är att komma ut, få etablera nya kontakter och få igång lite nya diskussioner med marknaden och de som jobbar i branschen.

Läs vidare

Packnews ger dig kostnadsfri entré till Fachpack 2024

Packnews kan nu erbjuda kostnadsfri entré till Fachpack i Nürnberg i höst.
Messegeschehen / Fair activities in general

Nu öppnar Drupa - här är arton tips på vad du kan se på mässan

För första gången sedan år 2016 är det dags för Drupa i Düsseldorf igen. Jättemässan kommer efter så många år att ha mängder av nyheter att presentera, inte minst nyheter med intresse för förpackningsindustrin. Det är inte för inte som mässan allt oftare kalla för Drupack. Här finna lite tips på vad du som besökare kan se på mässan. Packnews kommer naturligtvis att finnas på plats på mässan.
DRUPA24_01x

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x