WorldStar för nytänkande förpackning

PUBLICERAD: 13 januari 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Smurfit Ketchup
​Det blev en guldmedalj till Sverige när den internationella förpacknings-tävlingen WorldStar presenterade årets vinnare. Smurfit Kappa tog nämligen hem första pris för en kundanpassad transportförpackning åt O. Kavli. Bakom WorldStar står den globala branschorganisationen World Packaging Organisation (WPO), ett samarbetsorgan för världens förpacknings-organisationer.

– Detta är ett mycket glädjande hedersbetyg för vår mångåriga satsning på innovativa förpackningslösningar inom alla delar av vår verksamhet. Vi älskar att vara en del i det kreativa arbete som löser problem för våra kunder – antingen de är etablerade storföretag eller nystartade entreprenörer, säger Smurfit Kappa Sveriges VD Claes Bjäreholt.

Smurfit Kappa får priset för utvecklingen av en storköksförpackning till O. Kavli, där ketchup i plastförpackning sampackas med en tappningskran i en transportlåda av wellpapp och där problemet var att kranen under transport kan skada ketchuppåsen med läckage som följd.

Utmaningen med förpackningen var att skapa ett separat fack för tappningskranen i transportlådan utan att införa ett manuellt moment – allt skulle kunna göras med befintlig slitslåderesare i O. Kavlis förpackningslinje. Ett problem som konstruktören Ingvar Persson på Smurfit Kappa till slut löste med en genialt enkel lösning: ett avgränsat hörn där tappningskranen kan placeras utan att komma i kontakt med ketchupförpackningen – och som skapas med maskinresning.

– Jag kan faktiskt inte förklara hur jag kom på det, men det krävdes en hel del tankearbete och testande för att hitta rätt vinkel. Jag har varit på Smurfit Kappa sedan 1987 och aldrig sett något liknande trots att vi har en bank på över 10 000 olika förpackningslösningar, kommenterar den nöjda konstruktören och WorldStar-vinnaren Ingvar Persson.

Smurfit Ingvar PerssonIngvar Persson

Läs vidare

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

Nu är det dags att sända in bidrag till Packnorth Award 2023

Nu är sajten för Packnorth Award 2023 öppnad. Missa inte tillfället att låt den professionella juryn bedöma era förpackningar.
IMG_4271

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx