Wellpappmarknaden slår nya rekord

PUBLICERAD: 21 februari 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Förbrukningen av wellpapp under år 2015 i ton.

Wellpappmarknaden får en trögare tillväxt de nästkommande fem åren. Ändå väntas värdet uppgå till 229 miljarder dollar år 2021, enligt undersökningsinstitutet Smithers Piras senaste rapport.

Den globala volymen av wellpapp ökade för åren 2009 till 2015 i genomsnitt med 4,3 procent per år. Och det fortsätter uppåt. Men till följd av en rad faktorer i branschen förväntas volymen hamna på 3,6 procent årligen de nästkommande åren fram till 2021, enligt organisationen Smithers Pira senaste rapport The future of global corrugated packning to 2021.

År 2021 kommer konsumtionen av wellpapp att hamna på 180 miljoner ton.

Den faktiska förbrukningen av wellpappförpackningar uppgick år 2015 till 128,6 miljoner ton, ett totalt värde av mer än 222 miljarder dollar. 2021 kommer konsumtionen att hamna på 180 miljoner ton. Studien visar att tillväxten sjönk från 7,4 procent mellan 2009 och 2010, då industrin kom ur den globala recessionen, till 3,6 procent från 2014 till 2015.

Rapporten pekar även ut en tydlig förskjutning österut. Asiens marknadsandel har växt från drygt 40 procent under 2009 till över 46 procent år 2015. Sannolikt kommer ökningen fortsätta enligt Smithers Pira och pekar på att regionen väntas stå för mer än hälften av den globala marknaden år 2021. Tillväxten tillskrivs den kinesiska regeringens program för nedläggningar av bruk samt att befria marknaden från omoderna och ineffektiva pappersmaskiner. I stället ligger fokus på liner- och flutingmaskiner, mindre än två meter bred och långsammare än 80 meter per minut.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a