Wellpapp minskar matsvinnet

PUBLICERAD: 19 juni 2014
UPPDATERAD: 24 januari
Stora wellpapp_minskar_matsvinn - low
EU-parlamentet har utsett 2014 till det europeiska året mot matsvinn, med det långsiktiga målet att halvera svinnet till 2025. Wellpapp är en av lösningarna.

Problemet är utbrett. Konsumenterna är de största syndarna, men svinnet förekommer i hela kedjan, från produktion till distribution och i butikerna. FN bedömer att hisnande en miljard ton mat går till spillo varje år.

EU-kommissionen har tillsatt en arbetsgrupp av aktörer från hela livsmedelskedjan som ska få bukt med matsvinnet. Återförsäljare och detaljhandelsföreningar från hela Europa har ingått en frivillig överenskommelse om att minska matslöseriet.

Förpackningsindustrin, och särskilt wellpapp, har en viktig roll i sammanhanget, enligt FEFCO, branschorganisationen för wellpapptillverkare i Europa.

Förpackningar av wellpapp skyddar inte bara maten. Dess tryckbarhet gör också att instruktioner på förpackningarna kan förhindra skador på maten under resan. Wellpappens mångsidighet gör det dessutom enklare för förpackningsdesigners att utveckla nya smarta lösningar som kan minska svinnet.

Mattias Eriksson är doktorand på Sveriges lantbruksuniversitet. I tre år har han forskat på matsvinn i svenska butiker.

– Frukt och grönt står för den största andelen av butikssvinnet eftersom varorna är känsliga och relativt billiga per kilo, säger Mattias. Andra färskvaror med kort hållbarhet står också för en stor del. Välanpassade transportförpackningar fyller en viktig funktion genom att ta maten oskadd från producent till butik.

Martin Hörberg är förpackningsansvarig på ICA Sverige, som jobbar aktivt med produktutveckling för att minska matsvinnet. Han ser många fördelar med wellpapp i det sammanhanget:

– Wrap around-tråg är till exempel bättre än öppna brickor för mejeriprodukter som kvarg och crème fraiche. Wellpapp fungerar också bra i djupfryst miljö.

Ökat samarbete är enligt Martin en av nycklarna till minskat matsvinn.

– På ICA samarbetar vi kontinuerligt med våra leverantörer och övriga aktörer i svensk dagligvaruhandel. Vi har bland annat hjälpt till att ta fram en förpackningsguide tillsammans med dagligvarubranschens representanter.

Läs vidare

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Dow och Procter & Gamble utvecklar ny återvinningsteknik

Dow och Procter & Gamble Company har tecknat ett utvecklingsavtal (JDA) för att skapa en ny återvinningsteknik.
Avfallx

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax