VTT startar projekt för energieffektiv tillverkning av fiberbaserade produkter

PUBLICERAD: 22 augusti 2024
UPPDATERAD: 18 september

Finska VTT är på hugget. Häromdagen kunde vi berätta om ett projekt för att ta fram plastråvara ur återvunnen koldioxid. Nu startar man ett projekt som bland annat ser på hur man ska utveckla hållbara alternativ för kartongförpackningar.

VTT säger att projektet kommer att vara banbrytande för att få fram en lågkoldioxid, vatteneffektiv teknik med potential att minska vattenförbrukningen med upp till nittio procent och den totala energiförbrukningen med mer än hälften.
VTT Tekniska forskningscentralen i Finland tar ett nytt initiativ för att möta utmaningarna med energi- och resursförbrukning inom skogs- och textilindustrin. Målet med initiativet Energy First är att fungera som utgångspunkt för en helt ny teknik, som skapar förutsättningar för tillverkning av koldioxidsnåla, energieffektiva och återvinningsbara fiberbaserade produkter.

Med den fortsatta tillväxten av till exempel global e-handel, förväntas efterfrågan på olika fiberbaserade förpackningslösningar växa med fem till tio procent årligen, enligt data från Statista Market Insights och eMarketer. Det finns ett behov av att utveckla skalbara, högkvalitativa förpackningar som är lätta att återvinna samtidigt som koldioxidavtrycket minskar avsevärt. Inom non-wovens, som används i till exempel servetter och våtservetter, förväntar sig VTT en kraftig förändring från traditionella produkter som innehåller plast till cellulosabaserade produkter.

Budget på tjugo miljoner euro

Med en budget på cirka tjugo miljoner euro under de kommande fyra åren, består initiativet av flera projekt och kommer att etablera en ny innovativ pilotlinje med öppen tillgång i Jyväskylä. Samarbetsforskningen syftar till att utveckla och testa kommersiellt gångbara, hållbara alternativ för kartongförpackningar, hygienprodukter och non-woven tyger.

– Det här nya initiativet är ett avgörande steg mot mer hållbara och konkurrenskraftiga fiberbaserade produkter, och har potential för stor genomslagskraft, tack vare mer än femtio industriella partners. Vi är glada över möjligheten till kommersiella 1:1-projekt med företag som driver innovation inom energieffektiv kartongproduktion. VTT:s syfte är att föra samman människor, näringsliv, vetenskap och teknik och bana väg för en hållbar framtid. Temat Energy First syftar till att göra just det, säger Atte Virtanen, Vice President, Biomaterial Processing and Products på VTT.

Nya utmaningar

Skogsindustrin står inför nya utmaningar, inklusive de stigande energikostnaderna och bristen på träfiber. Energy First-temat syftar till att övervinna dessa hinder för hållbara produkter genom att utveckla en tillverkningsprocess med minimal vatten- och energianvändning. Preliminära uppskattningar från VTT:s forskare tyder på att den nya tillverkningsprocessen kommer att ge en potentiell minskning av vattenförbrukningen med upp till nittio procent och en betydande minskning av koldioxidutsläppen. Sammantaget är målet att minska energiförbrukningen med upp till femtio procent.

Produkter som tillverkas med den nya processen är designade för att vara kompatibla med befintliga återvinningsmetoder. Vidare är fiberbaserade förpackningar framtagna på ett sätt som gör det till ett hållbart alternativ till återanvändbara förpackningar. EU:s förpacknings- och förpackningsdirektiv kräver att både råvaran och tillverkningsprocessen är hållbara, och återvinningsbara biobaserade förpackningslösningar kommer att behöva genomgå en hållbarhetsbedömning.
Förutom att minska vatten- och energiförbrukningen syftar projektet till att omdefiniera skogsindustrins miljöpåverkan och öka konkurrenskraften för fiberbaserade produkter. Genom att till exempel göra produkterna lättare skulle fler produkter kunna produceras för konsumentbruk av samma mängd trä, vilket förbättrar resurseffektiviteten.

Snabb implementering

– Projektet har flera mycket intressanta delar som ligger nära Valmets nuvarande forsknings- och utvecklingsmål. Energieffektivitet, investeringar i nya 3D-fiberbaserade strukturer och styrkan hos fiberprodukter är nära i linje med Valmets nuvarande forsknings- och utvecklingsmål. Programmets globala samarbetsnätverk säkerställer att alla spännande projektresultat snabbt kan implementeras i praktiken, säger Sampo Immonen, FoU-direktör, Valmet.

– Vi känner att Energy First-projektet är ett av de första stegen för att frigöra den fulla potentialen hos airlaid-teknik i kategorier för hållbart engångsbruk och hållbara produktkategorier. Anpap har satt riktmärket för airlaid-industrin under de senaste fyrtio åren, och vi har ett starkt engagemang för att fortsätta utveckla tekniken för att möjliggöra övergången till nästa generations hållbara produkter. Jämfört med wetlaid är airlaid banformning flexibel och förbrukar dramatiskt mindre naturresurser, såsom vatten, vilket minskar miljöpåverkan från tillverkning samtidigt som det tillfredsställer konsumenternas behov, säger Tuukka Vihtakari, CTO, Anpap.

Initiativet finansieras av EU, ERUF, VTT och de samverkande företagen. Konsortiet engagerar sig också aktivt i EU-projekt, såsom EU SteamDry, med en total budget på 9,84 miljoner euro under 3,5 år. VTT kommer att aktivt fortsätta att utveckla nya projekt som en del av initiativet, inklusive bilateralt samarbete med industripartners.

Läs vidare

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker

Positivt med överenskommelse om avskogningsförordningen enligt Skogsindustrierna

Den så kallade avskogningsförordningen (EUDR) som EU ville få på plats redan vid årsskiftet, har nu skjutits på framtiden. Den har varit, och är, omdebatterad och från skogsindustrin har det framförts att tiden är för knapp för en implementering. Skogsindustrierna välkomnar att Europaparlamentet och medlemsländerna nu enats om att skjuta fram det.
Skogs

Generellt sett ganska dystert på marknaden enligt Grafiska Företagen

Eva Glückman, vd för Grafiska Företagen, var en av talarna när Svenska Kartongföreningen hade sitt årsmöte på Grand Hotel i Lund nyligen. Hon gav en bild av hur medlemsföretagen ser på konjunkturläget och om man har en positiv eller negativ syn på framtiden.
Evax

Billerud vill dra nytta av den växande efterfrågan på fiberbaserade förpackningar

På Billeruds kapitalmarknadsdag i Stockholm kommunicerades en uppdaterade strategi. Styrelsen beslutat om nya långsiktiga finansiella mål och om strategiska investeringar i Nordamerika.
Vatnex

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker