VTT startar projekt för energieffektiv tillverkning av fiberbaserade produkter

PUBLICERAD: 22 augusti 2024
UPPDATERAD: 18 september

Finska VTT är på hugget. Häromdagen kunde vi berätta om ett projekt för att ta fram plastråvara ur återvunnen koldioxid. Nu startar man ett projekt som bland annat ser på hur man ska utveckla hållbara alternativ för kartongförpackningar.

VTT säger att projektet kommer att vara banbrytande för att få fram en lågkoldioxid, vatteneffektiv teknik med potential att minska vattenförbrukningen med upp till nittio procent och den totala energiförbrukningen med mer än hälften.
VTT Tekniska forskningscentralen i Finland tar ett nytt initiativ för att möta utmaningarna med energi- och resursförbrukning inom skogs- och textilindustrin. Målet med initiativet Energy First är att fungera som utgångspunkt för en helt ny teknik, som skapar förutsättningar för tillverkning av koldioxidsnåla, energieffektiva och återvinningsbara fiberbaserade produkter.

Med den fortsatta tillväxten av till exempel global e-handel, förväntas efterfrågan på olika fiberbaserade förpackningslösningar växa med fem till tio procent årligen, enligt data från Statista Market Insights och eMarketer. Det finns ett behov av att utveckla skalbara, högkvalitativa förpackningar som är lätta att återvinna samtidigt som koldioxidavtrycket minskar avsevärt. Inom non-wovens, som används i till exempel servetter och våtservetter, förväntar sig VTT en kraftig förändring från traditionella produkter som innehåller plast till cellulosabaserade produkter.

Budget på tjugo miljoner euro

Med en budget på cirka tjugo miljoner euro under de kommande fyra åren, består initiativet av flera projekt och kommer att etablera en ny innovativ pilotlinje med öppen tillgång i Jyväskylä. Samarbetsforskningen syftar till att utveckla och testa kommersiellt gångbara, hållbara alternativ för kartongförpackningar, hygienprodukter och non-woven tyger.

– Det här nya initiativet är ett avgörande steg mot mer hållbara och konkurrenskraftiga fiberbaserade produkter, och har potential för stor genomslagskraft, tack vare mer än femtio industriella partners. Vi är glada över möjligheten till kommersiella 1:1-projekt med företag som driver innovation inom energieffektiv kartongproduktion. VTT:s syfte är att föra samman människor, näringsliv, vetenskap och teknik och bana väg för en hållbar framtid. Temat Energy First syftar till att göra just det, säger Atte Virtanen, Vice President, Biomaterial Processing and Products på VTT.

Nya utmaningar

Skogsindustrin står inför nya utmaningar, inklusive de stigande energikostnaderna och bristen på träfiber. Energy First-temat syftar till att övervinna dessa hinder för hållbara produkter genom att utveckla en tillverkningsprocess med minimal vatten- och energianvändning. Preliminära uppskattningar från VTT:s forskare tyder på att den nya tillverkningsprocessen kommer att ge en potentiell minskning av vattenförbrukningen med upp till nittio procent och en betydande minskning av koldioxidutsläppen. Sammantaget är målet att minska energiförbrukningen med upp till femtio procent.

Produkter som tillverkas med den nya processen är designade för att vara kompatibla med befintliga återvinningsmetoder. Vidare är fiberbaserade förpackningar framtagna på ett sätt som gör det till ett hållbart alternativ till återanvändbara förpackningar. EU:s förpacknings- och förpackningsdirektiv kräver att både råvaran och tillverkningsprocessen är hållbara, och återvinningsbara biobaserade förpackningslösningar kommer att behöva genomgå en hållbarhetsbedömning.
Förutom att minska vatten- och energiförbrukningen syftar projektet till att omdefiniera skogsindustrins miljöpåverkan och öka konkurrenskraften för fiberbaserade produkter. Genom att till exempel göra produkterna lättare skulle fler produkter kunna produceras för konsumentbruk av samma mängd trä, vilket förbättrar resurseffektiviteten.

Snabb implementering

– Projektet har flera mycket intressanta delar som ligger nära Valmets nuvarande forsknings- och utvecklingsmål. Energieffektivitet, investeringar i nya 3D-fiberbaserade strukturer och styrkan hos fiberprodukter är nära i linje med Valmets nuvarande forsknings- och utvecklingsmål. Programmets globala samarbetsnätverk säkerställer att alla spännande projektresultat snabbt kan implementeras i praktiken, säger Sampo Immonen, FoU-direktör, Valmet.

– Vi känner att Energy First-projektet är ett av de första stegen för att frigöra den fulla potentialen hos airlaid-teknik i kategorier för hållbart engångsbruk och hållbara produktkategorier. Anpap har satt riktmärket för airlaid-industrin under de senaste fyrtio åren, och vi har ett starkt engagemang för att fortsätta utveckla tekniken för att möjliggöra övergången till nästa generations hållbara produkter. Jämfört med wetlaid är airlaid banformning flexibel och förbrukar dramatiskt mindre naturresurser, såsom vatten, vilket minskar miljöpåverkan från tillverkning samtidigt som det tillfredsställer konsumenternas behov, säger Tuukka Vihtakari, CTO, Anpap.

Initiativet finansieras av EU, ERUF, VTT och de samverkande företagen. Konsortiet engagerar sig också aktivt i EU-projekt, såsom EU SteamDry, med en total budget på 9,84 miljoner euro under 3,5 år. VTT kommer att aktivt fortsätta att utveckla nya projekt som en del av initiativet, inklusive bilateralt samarbete med industripartners.

Senaste nytt

YH-utbildningen till Förpackningsingenjör spelar en viktig roll för att forma branschens framtid

För att möta branschens behov krävs spetskompetens – och det är här yrkeshögskoleutbildningen Förpackningsingenjör – Packaging Solution Engineer spelar en avgörande roll enligt Finn Toompuu, utbildningsledare vid Haganässkolan i Älmhult.
Haganas_litenx

IKEM lanserar plastagenda där biomaterial tar plats

IKEM har lanserat en plastagenda med drygt 20 konkreta reformförslag som skyndar på omställningen till återvunnen och fossilfri råvara.
henrik-von-celsingx

Tredje generationen tar vid hos Polykemi Group när företaget säkrar framtiden

Vid årsskiftet 2025/2026 sker familjekoncernen Polykemi Groups nästa generationsskifte. Då är det dags för den tredje generationen att ta vid. Nuvarande VD Ola Hugoson och vice VD Lars Hugosson, söner till grundaren Hugo Jönsson, kommer båda att finnas kvar i koncernen.
1 Next generation of Polykemi Groupx

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Läs vidare

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

SCA höjer priset på kraftliner för att säkerställa stabil tillgång

För någon vecka sedan berättade vi att det nya förpackningsmaterialindexet PackIndx konstaterar att wellpappriserna ut till kund kommer att stiga. Nu meddelar SCA att man höjer priserna på brun och vit kraftliner i Europa med 60 euro per ton. Det nya priset gäller från och med den 1 maj 2025. Detta i sin tur sätter mer press på wellpapptillverkarna.
Pappersmaskin Obbola_MG_6958

Limmet öppnar ögonen på återvinningssystemet

Ett passande lim gör att plastpåsarna till färdigförpackad potatis från Garant, Axfoodkoncernens eget varumärke, nu kan materialåtervinnas fullt ut. Det leder till att materialet kan bli ett nytt högkvalitativt material. Totalt handlar det om drygt 50 ton plast per år.
Garant potatis plastförpackningx