Vinnarna i EDP Awards

PUBLICERAD: 10 februari 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Elitron kammade hem pris för sitt automatiserade skärbord Kombo TAV-R anpassat för förpackningsindustrin. Foto: Pressbild

Efter att EDP Awards 2021 flyttats fram flera gånger på grund av pandemin kunde vinnarna äntligen utses på en digital gala den 31 januari. Totalt delades 26 priser ut i olika kategorier. En inkjetpress utsågs till bästa lösning för tryck på falskartong.

Det är 15:e gången som European Digital Press Association (EDP) arrangerar EDP Awards. I år delades 26 priser ut i sju huvudkategorier: software/hardware, print, industrial solutions, finishing, support tools, consumables och accompanying technologies.

EDP Awards är en öppen tävling för alla leverantörer som lanserat produkter på marknaden under året och den enda i sitt slag i Europa som bedömer ny teknologi inom digitaltryck. Vinnarna utses av en expertjury som bedömer produkterna utifrån kriterier så som innovation, kvalitet, prestanda och kostnad.

”Ännu ett krävande år”

EDP:s ordförande Klaus-Peter Nicolay säger i ett pressuttalande att pandemin och restriktionerna har varit en utmaning för planeringen och genomförandet av EDP Awards 2021.

– Tyvärr har detta lett till förseningar på flera områden och vi hoppas att alla deltagare har förståelse för det, eftersom priset inte hade kunnat existera utan branschens medverkan.

Han får medhåll av EDP:s vice ordförande Peter Ollén, tillika publisher på AGI Publishing House, som var värd för årets digitala event den 31 januari.

– Det har varit ännu ett krävande år för oss och vi trodde att situationen skulle förbättras under 2021, säger Peter Ollén.

Juryns arbete drog ut på tiden

Utmaningarna till följd av covid-19 har också påverkat juryns arbete.

– Det är viktigt för vårt arbete att vi kan se med våra egna ögon hur produkterna fungerar i praktiken och att vi kan se och känna på resultaten både när det gäller print och efterbehandling. Jag hade chansen att se flera av de nominerade produkterna på Fespa i Amsterdam i höstas, men tyvärr hade inte alla mina kollegor samma möjlighet, säger juryns ordförande Hermann Hartmann.

Han säger dock att juryn trots detta kommit fram till ett tillfredsställande resultat genom fler kontakter med leverantörerna för att få fram ett bra beslutsunderlag. Men att detta har gjort att arbetet dragit ut på tiden.

 

Agfa visade upp Jeti Tauro H3300 UHS under Fespa i höstas. Foto: Arkiv/Anja Degerholm
Tre leverantörer belönas trippelt

Den leverantör som belönas med flest priser är bland andra Zünd som uppmärksammas för bästa arbetsflödeslösning och får även två priser i kategorin ”support tools”. Även Agfa gör ett hat-trick med hybridskrivaren i storformatsklassen Jeti Tauro H3300 UHS LED, InterioJet som är en vattenbaserad dekorpapperstryckpress samt bläcket Alussa iUL10 för utskrifter på läder.

– Vi är väldigt stolta över att våra lösningar för inkjet återigen belönas med denna kvalitets- och innovationsstämpel, säger Vincent Wille, Agfas President of Digital Print & Chemicals, i ett uttalande.

Mimaki, som säljs via Signcom i Sverige, kammar hem två priser i print-kategorin. Dels för bästa flatbädd/hybrid upp till 100 kvadratmeter per timme och dels för bästa textilskrivare, rulle till rulle. Dessutom tar Mimaki hem priset för bästa 3D-skrivare i fullfärg, med 3DUJ-2207.

 

Kodak vinner en EDP Award för bästa lösning för falskartong. Foto: Pressbild/Kodak
Förpackningssatsning ger frukt

Övriga pristagare är bland andra Swissqprint, som säljs av Nize Equipment i Sverige, och Dataline som NI Solutions är återförsäljare för.

I höstas släppte Kodak digitalpressen ASCEND, som en del i företagets förpackningssatsning. Den belönas nu för bästa lösning för falskartong.

– Vi är stolta över att ha vunnit det prestigefyllda EDP Award-priset för vår senaste digitalpress. ASCEND är ett bevis på Kodaks engagemang för tryckeribranschen och investeringar i ledande lösningar för digitalt tryck, säger Jim Continenza, Kodaks Executive Chairman och Chief Executive Officer.

Se alla vinnarna nedan. Ansökan inför EDP Awards 2022 är nu öppen, läs mer om tävlingen här.

 

Vinnare av EDP Awards 2021

SOFTWARE/HARDWARE
Best workflow technology: Mutoh | VerteLith
Best workflow solution: Zünd | Prime Center
Best cloudbased workflow solution: CGS ORIS | Colour Cloud
Best MIS: Dataline | MultiFlow
Best software automation tool: EFI | EFI Fiery Finishers
Best special application software: Dataline | MAS

PRINT
Large/Wide Format Printing
Best roll to roll printer < 170 cm: Ricoh | L5130e/L5160e
Best roll to roll printer > 350 cm: EFI | Vutek Q5r
Best flatbed/hybrid printer < 100 sqm/h: Mimaki | JFX600‐2513
Best flatbed/hybrid printer < 250 sqm/h: swissQprint | Nyala 4
Best flatbed/hybrid printer > 250 sqm/h: Agfa | Jeti Tauro H3300 UHS
Best textile printer roll to roll < 100 sqm/h: Mimaki| TS100‐1600
Best textile printer roll to roll inline finishing: Durst| P5 TEX iSUB
Best direct to garment printer: Kornit | XDI Technology
Commercial Printing
Best cutsheet printer color up to B3 < 200.000 A4/month: Canon | imagePress C10010VP
Series
Best label printer < 321mm web width: Screen | Truepress Jet 350UV SAI S

INDUSTRIAL SOLUTIONS PRINT & FINISHING
Best folding carton solution: Kodak | Ascend Digital Press
Best corrugated solution: Durst | P5 380 HS
Best industrial inkjet: Agfa | InterioJet 3300

FINISHING
Best wide format cutting solution: Elitron | Kombo TAV V2
Best cutsheet finishing solution offline: MBO | Auto Production Folding Line

SUPPORT TOOLS
Best print support tool: Zünd | Cut Center – Visualizing Option
Best in robotics: Zünd | Cut Center – Pick & Place

ACCOMPANYING TECHNOLOGIES
Best 3D additive printing (full color): Mimaki | 3DUJ2207

CONSUMABLES (INKS AND SUBSTRATES)
Best UV ink: swissQprint | Neon inks for UV printing
Best industrial ink: Agfa | Alussa iUL10

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x