Växande förpackningstryck i Olofström

PUBLICERAD: 7 september 2021
UPPDATERAD: 24 januari
Magnus Johansson, vd för Mixi Print, berättar om senaste årens satsningar på förpackningstrycket med ett nytt lager och en ny offsetpress. Foto: Claes Nordström

Legotryck av förpackningar har nått nya höjder på senare år för Mixi Print i Olofström.
– Vi har utvecklat förpackningstrycket till en hög nivå, konstaterar Magnus Johansson, vd för tryckeriet.

I september 2019 tog Magnus Johansson över vd-stolen hos Mixi Print i Olofström. Hans far Sven-Eric startade Mixi Print 1982 och har fortfarande en aktiv roll i företaget . Generationsväxlingen tog vid ett halvår innan coronapandemin lamslog industrin och samhället i stort några månader.

– Det har varit en berg- och dalbana i och med corona, men vi har klarat oss relativt bra 2020 jämfört med 2019. En jämförelse mellan helåren så tappade vi 10 procent. Marknaden gick ner 20 procent så där ligger vi lite bättre till, säger Magnus Johansson som kan familjeföretaget utan och innan.

Från att ha jobbat extra som ung under skoltiden har Magnus jobbat i företaget drygt tio år innan han blev vd.

Färgrika konst- och fotoböcker

Mixi Print är ett renodlat offsettryckeri. Ett normalår omsätter företaget omkring 25 miljoner kronor. Böcker med högkvalitativt tryck står för cirka en femtedel.

– Vi producerar mycket böcker med färg i. På så sätt har många konstnärer, formgivare och museer hittat oss för att få hjälp med konst- och fotoböcker. Vi hjälper kunder med färgjustering och rastrering, för att det skall bli samma kvalité och originallikt, säger han och tillägger att det inte är ovanligt att dessa kunder vill stå bredvid tryckpressen när böckerna trycks.

Två Manroland-pressar i 70/100-formatet, en med fyrfärg och en med fem färger och vattenlackverk, är företagets arbetshästar på trycksidan. För produkter som skall klammerhäftas har Mixi Print en modern utrustning med stor kapacitet.

– Fyra personer arbetar i bokbinderiet och gör allt utom limbindningar. Vi tar hjälp av Förlagshuset Nordens Grafiska i Malmö när det är hårda böcker som ska göras.

La grunden 2016

Mixi Print lade grunden 2016 för att börja trycka förpackningar. Då investerades det i en femfärgs offsetpress med vattenlack. Magnus Johansson säger att satsningen blev väldigt uppskattad av flera kartongfabriker vilket gjorde att de blev trångbodda. Lösningen blev att de köpte granntomten och byggde ett lager och logistikcenter på 1 000 kvadratmeter.

– När man trycker förpackning så är det skrymmande, förklarar han.

 

[metaslider id=”38474″]

 

Beslutet att flytta lagret har enligt Magnus Johansson gett dem en effektiv maskinpark med två trycklinjer och avdelningar för prepress och efterbearbetning.

GL Tryck i Kristianstad förvärvades 2016 och i samband med detta flyttades produktionen över till Olofström med fyra anställda.

–Mixi Print har personal med gedigen erfarenhet och stor kunskap, vilket gör oss till en väl sammansatt grupp med korta ledtider.

I snart två år har de använt Summa Kalkylsystems affärssystem för att kunna ha kontroll på hela produktionskedjan.

– Vi har fått en helt annan kontroll vad produkterna finns i produktionen. Vi kan följa ett jobb, vilken avdelning det finns på, vad som ligger för tryck och vad som har tryckts. Från offert till kundreskontra.  Därmed får vi en annan uppföljning av efterkalkylen, vilket är mycket viktigt.

25 procent inom förpackning

Magnus Johansson ser att förpackningstrycket är växande. Uppåt 25 procent av allt tryck hos Mixi Print är inom förpackning och med maskinparken de har i dag skulle de även klara en ökad efterfrågan.

– Det är en stabil bas vi har med förpackningar. Vi kör ren legotryckning. Ingen efterbehandling. I så fall skulle jag få konkurrera med mina kunder. Det ska man inte göra.

– Vi har utvecklat förpackningstrycket till en hög nivå. Och där kommer vi ligga för stunden.

Operatören Oscar Henmyr håller ställningarna i efterbearbetningen.

Trenden hos många varumärkesägare i dag – att fasa ut plast och ersätta med wellpapp eller kartong – har också varit till draghjälp.

–  Vi trycker produkter nu som jag vet gick i plastförpackningar tidigare men nu har blivit omlagda till att gå i pappersförpackningar. Papper förmultnar, går att återvinna och är bättre för miljön än vad plasten är.

Medelupplagor runt 5 000

Med de två offsetpressarna i 70/100-formatet får de också andra tryckerier som kunder.

– Vi har tryckerikunder som själva har SRA3-formatet. De vänder sig till oss när de behöver större format.

Magnus Johansson är övertygad om att offsettekniken och inte digitaltekniken fortsatt kommer att vara kärnan hos Mixi Print.

–Vi har en medelupplaga på 4 500–5 000 exemplar så den är rätt hög. Det går fortfarande att trycka billigare med offset.

Magnus Johansson framför lagret som byggdes för runt fem år sedan.

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x