Vattenbaserad lackning av digitaltryckta förpackningar

PUBLICERAD: 8 april 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Tommy Segelberg, Plockmatic Group och Tony Michiels, Argos Solutions.

Plockmatic Industrial fortsätter utvecklingsresan med Argos Solutions och presenterar en vattenbaserad lösning speciellt utvecklad för lackning av digitaltryckta förpackningar.
– Jag vet att intresset kommer att vara stort även från andra områden, då vi här har en miljövänlig och kostnadseffektiv lösning, säger Tommy Segelberg, ansvarig för Plockmatic Industrial.

Plockmatic Industrial knyter ihop säcken med en lansering som gör deras uppsättning av lackverk komplett. Det handlar om maskinen AQUA som är anpassad för bland annat lackning av digitaltryckta förpackningar. Som namnet ger en vink om är det en maskin som är helt vattenbaserad. Plockmatic använder sig utav Argos Solutions patenterade teknik för att utveckla portföljen av så kallade uv-coaters.

Enligt Tommy Segelberg, ansvarig för Plockmatic Industrial, är det affärsmässiga samarbetet med Argos det effektivaste och mest kostnadseffektivaste sättet att utveckla en produkt som behövs på marknaden – på så kort tid som möjligt.

– I Plockmatic Groups miljöstrategi så ser vi ett behov av att kunna erbjuda en miljövänligt kostnadseffektiv lösning och inte bara för förpackningsmarknaden, utan även till exempel fotoboksmarknaden, säger Tommy Segelberg.

Godkänt för livsmedel

I Plockmatic Industrials portfölj finns UV-coaters för HD LED, Cold UV och nu det senaste tillskottet – Plockmatic AQUA som är en lösning för vattenbaserad lackning.

AQUA producerar med ett lack som är godkänt för användning till livsmedelsförpackningar. Hastigheten är satt till 45 meter i timmen, men framgent planerar tillverkaren att öppna för 60 meter i minuten. I och med att processen enbart sker med vatten så lämnar maskinen inte ifrån sig några giftiga gaser. Det gör att användaren inte behöver investera i ventilation eller utsug.

 

AQUA finns för leverans i formatet B3 eller B2 och kan användas både inline och offline.

På frågan vilka som är AQUA-maskinens mest innovativa funktioner framhåller Segelberg produktionskostnaden där coatingvätskan är nere på 2-4 gram per kvadratmeter. Även den låga torktemperaturen, 30 grader.

– Det är unikt då vi använder oss av ett speciellt torksystem, IR/Thermal-Air. Genom att använda denna IR-torkningsmodul så slipper vi den dyrare Anylox chamber-tekniken för att få coatingen att appliceras med en slät yta.

Låg produktionskostnad

Lackverket ger flera fördelar för användaren, enligt Segelberg. Den finns för leverans i formatet B3 eller B2. Den fungerar även för både för inline och offline bruk med de kända tryck och printteknikerna på marknaden.

– Att sedan priset på enheten och priset på produktionskostnaden är de lägsta på marknaden i detta produktion segmentet gör det verkligen till ett attraktivt erbjudande.

Vilka typiska kunder ser ni har ett behov av maskinen?

– Plockmatic AQUA riktar sig absolut till förpackningstryckaren och förpackningskonverterare, men jag vet att intresset kommer att vara stort även från andra områden, då vi här har en miljövänlig och kostnadseffektiv lösning. De bok- och fotobokstryckerier som jag har besökt det sista året är alla extremt nöjda med de tekniker som vi nu kan erbjuda med Argos teknik och patent. Och det bör vara intressant för dem att nu även kunna titta på en vattenbaserad lösning, avslutar Tommy Segelberg.

Läs vidare

Ny pappersbaserad bottenfilmslösning från SEE

SEE har utvecklat en ny pappersbaserad bottenbana för att hjälpa livsmedelsproducenter och butikskedjor att minska plastanvändningen.
SEE Barrier_Formable_Paper_Kraft_Hot Smoked Salmon Fillets.png-Large-JPEGx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Investeringar i maskiner drivs av ökad konsumtion av förpackade livsmedel

Ökade efterfrågan på förpackade livsmedel ger ökade maskininvesteringar säger en prognos fram till år 2026.
glada påsar

Bio-PET i stället för fiber i äggförpackning

För ovanlighetens skull en nyhet som berättar om ett byte från fiber till plast.
quail-biopet-utvald

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x