Vann besökarnas pris

PUBLICERAD: 8 oktober 2014
UPPDATERAD: 24 januari

SMC Scanautomatic

Vid Scanautomatic & Processteknikmässan i Göteborg idag utsågs SMC till vinnare av publikens pris för bästa innovation. SMC vann priset för sin nya patenterade utrustning Intelligent Pressure Optimisator, IPO, som minskar energiförbrukningen genom att automatiskt sänka lufttrycket när en maskin befinner sig i viloläge.

I en maskinmiljö är det vanligt förekommande att 20 % av energin som används för att skapa tryckluft, slösas bort genom läckor även när maskinen är i viloläge. SMC Sveriges nyutvecklade IPO-enhet används för att minska luftförbrukning på maskinnivå genom att automatiskt initiera en lägre standby-tryck när en maskin inte arbetar. IPO-enheten är den första plug-and-play-enheten med intelligent tryckoptimering på marknaden som läser av och lär sig av miljön för att automatiskt kunna sänka och höja trycket.

IPO-enheten är utvecklad av SMC Sveriges specialistteam bestående av Fleming Pedersen Dambo, chef Affärsutveckling och Magnus Olsson, konceptchef Energy Saving.

– Vi är mycket stolta över att publiken såg fördelarna med vår produkt. Vi har förstått att det som attraherat dem är just enkelheten i anslutning och handhavandet. Det här betyder att det finns ett intresse för energibesparande lösningar på marknaden. Att sänka trycket även under korta stunder av stillestånd är lönsamt. För varje bar som trycket sänks, så går det åt 7 procent mindre energi. Ju högre trycket är så försvinner dessutom mer luft genom läckage, säger Fleming Pedersen Dambo.

IPO är en fristående utrustning med egen styrelektronik och kan eftermonteras i befintliga system. Bara två knapptryckningar behövs vid installationen: den ena när maskinen är i arbete, den andra när maskinen står still. Därefter räknar utrustningen själv ut lämpliga trycknivåer och fungerar automatiskt i miljön.

SMC arbetar med industriell automation och är världens största tillverkare av pneumatiska komponenter med en omsättning på ca 25 miljarder kronor och 15 000 anställda globalt. I Sverige finns huvudkontoret i Stockholm men lokalkontor finns i alla delar av landet

Läs vidare

Enkelt att uppskatta friktionskoefficienten med nytt verktyg

Ett nytt verktyg ger förpackningsmaskinoperatörer och andra ett snabbt sätt att uppskatta friktionskoefficienten (COF) hos förpackningsfilmer. Detta är användbart om en förpackningsmaskin kräver en folie med en specifik friktionskoefficient för att fungera optimalt.
COF_indicator_Tentoma

Besparingar på flera plan med automatisk packning av e-handelsförpackningar

Den finska logistiktjänsteleverantören Inex Partners Oy har samarbetat med SEE (tidigare Sealed Air) för att förbättra förpackningsautomatiseringen.
SEE I-Packx

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}