Vann besökarnas pris

PUBLICERAD: 8 oktober 2014
UPPDATERAD: 24 januari

SMC Scanautomatic

Vid Scanautomatic & Processteknikmässan i Göteborg idag utsågs SMC till vinnare av publikens pris för bästa innovation. SMC vann priset för sin nya patenterade utrustning Intelligent Pressure Optimisator, IPO, som minskar energiförbrukningen genom att automatiskt sänka lufttrycket när en maskin befinner sig i viloläge.

I en maskinmiljö är det vanligt förekommande att 20 % av energin som används för att skapa tryckluft, slösas bort genom läckor även när maskinen är i viloläge. SMC Sveriges nyutvecklade IPO-enhet används för att minska luftförbrukning på maskinnivå genom att automatiskt initiera en lägre standby-tryck när en maskin inte arbetar. IPO-enheten är den första plug-and-play-enheten med intelligent tryckoptimering på marknaden som läser av och lär sig av miljön för att automatiskt kunna sänka och höja trycket.

IPO-enheten är utvecklad av SMC Sveriges specialistteam bestående av Fleming Pedersen Dambo, chef Affärsutveckling och Magnus Olsson, konceptchef Energy Saving.

– Vi är mycket stolta över att publiken såg fördelarna med vår produkt. Vi har förstått att det som attraherat dem är just enkelheten i anslutning och handhavandet. Det här betyder att det finns ett intresse för energibesparande lösningar på marknaden. Att sänka trycket även under korta stunder av stillestånd är lönsamt. För varje bar som trycket sänks, så går det åt 7 procent mindre energi. Ju högre trycket är så försvinner dessutom mer luft genom läckage, säger Fleming Pedersen Dambo.

IPO är en fristående utrustning med egen styrelektronik och kan eftermonteras i befintliga system. Bara två knapptryckningar behövs vid installationen: den ena när maskinen är i arbete, den andra när maskinen står still. Därefter räknar utrustningen själv ut lämpliga trycknivåer och fungerar automatiskt i miljön.

SMC arbetar med industriell automation och är världens största tillverkare av pneumatiska komponenter med en omsättning på ca 25 miljarder kronor och 15 000 anställda globalt. I Sverige finns huvudkontoret i Stockholm men lokalkontor finns i alla delar av landet

Läs vidare

Revolution säger Ishida om sin nya trågpackare

Första dagen på interpack avtäckte Ishida Europe en trågpackare som företaget hävdar bryter ny mark.
Ishida1

Snabbare och kraftfullare: ”Q-Line en milstolpe för Zünd”

Det har gått över ett decennium sedan Zünd lanserade sin tredje generation skärmaskin, G3. Nu kommer uppföljaren Q-Line som riktar sig framför allt till producenter av förpackningar och POS-material (Point of Sales), som både är snabbare och kraftfullare.
Zund-9-1024x683x

Malmöbaserade Rechon förberedda för nya utmaningar inom cartridgefyllning

Den nuvarande trenden mot mer cartridgefyllning är ett bra skäl för Rechon att fortsätta ett framgångsrikt samarbete med Syntegon.
Syntegon_Cartridgesx

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx