Utmanar traditionella marknader med flexibelt papper

PUBLICERAD: 11 november 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Holmen PACK – papperet går att skriva ut, och är även godkänt för direktkontakt med livsmedel. Foto: Pressbild

Ett flexibelt slätt papper för konsument- och industriförpackningar. Så beskriver Holmen Paper sin senaste nyhet som också blivit godkänd för direktkontakt med livsmedel.

Holmen Paper  har under en längre tid satsat  på produktinnovationer baserade på färska träfibrer. Den senaste produkten heter Holmen PACK, ett papper för flexibla förpackningslösningar. Produkten beskrivs kombinera tryckfördelaktiga egenskaper från ett trähaltigt papper samtidigt som det har inslag av kraftpappers styrka.

Företaget ser papperet som en utmanare till ensidigt maskinglättade papper på marknaden, tack vare papperets dubbelsidig kalandrering i tillverkningsprocessen. Papperet är tillverkat av färska träfiber och godkänt för direktkontakt med mat. Enligt företaget kommer träfibrerna i papperet från hållbara skogar.

Papperet beskrivs som en utmanare till ensidigt maskinglättade papper, enligt Holmen Paper. Foto: Pressbild

Målet med den nya produkten är att täcka det växande behovet inom konsument- och industriförpackning. I konverteringssyfte är ett användningsområde. Ett annat är som omslag eller mellanlägg för att lagra och hantera produkter.

– Vi är vana att utmana traditionella marknader och vi går dit där vi känner att vi kan göra nytta, säger Tommy Wiksand, affärsutvecklingschef på Holmen Paper i ett pressmeddelande, och liknar omställningen företaget gjorde från tidningspapper under 2000-2010-talet. När de skiftade till nya sorters specialpapper för böcker, magasin och direktreklam.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish