USA-patent öppnar marknad för svenskt flamskyddsmedel

PUBLICERAD: 18 februari 2015
UPPDATERAD: 18 februari

Paxymers patent inom halogenfria och giftfria flamskyddsmedel har nu godkänts i USA. Paxymer är ett modernt, miljöanpassat, svenskt flamskyddsmedel. Att få ett så starkt patent inom en så genomlyst bransch är ett stort genombrott.

Patentet i USA är inte enbart ett erkännande av det unika med Paxymers teknologi. Det öppnar goda chanser för det svenska företaget att föra ut Paxymer över världen på ett kraftfullt sätt.

Flamskydd i vardagen
Vi är alla dagligen omgivna av någon form av flamskydd – i bilar, tåg och båtar, i väggar, tak och golv, i elledningar, TV-apparater och datorer. De bromerade och klorerade flamskyddsmedel som ännu idag används i stor utsträckning har som bekant långtgående miljöpåverkan.

Här står Paxymer för en offensiv och konstruktiv utveckling. Den unika teknologin utesluter långlivade och miljöfarliga ämnen utan att göra avkall på prestanda.

När brand uppstår ger Paxymer bevisat bättre förutsättningar än dagens traditionella flamskyddsmedel. Med detta flamskyddsmedel blir brandförloppet lugnare och ger därmed mer tid att undkomma branden. Flamskyddsmedlet gör att släckningsarbetet i en mindre farlig miljö, vilket är av avgörande betydelse för t ex brandmän, som idag utsätts för hög exponering av cancerframkallande ämnen.

Paxymers teknologi gör det möjligt att producera miljöanpassade plastmaterial vilket medför att även plastartiklar som har flamskydd kan återanvändas. Detta passar väl in i den Cirkulära ekonomin, som var i fokus på miljökonferensen i Lima.

 

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}