UPM miljardsatsar på bioglykol till PET och andra produkter

PUBLICERAD: 18 oktober 2023
UPPDATERAD: 18 oktober
Leuna-raffinaderiet kommer bland annat att tillverka BioMEG under varumärket BioPura.

Finska UPM Biochemicals satsar 1,180 miljarder euro (ca 13,6 miljarder kr) på att bygga världens första industriella bioraffinaderi för tillverkning av bland annat biobaserad monoetylenglykol och andra bioprodukter.

Raffinaderiet byggs i tyska Leuna i delstaten Sachsen-Anhalt och beräknas stå färdigt i slutet av år 2024. Anläggningen kommer att ha en yta på 15 hektar och sysselsätta mer än 100 personer.
Principskiss över de olika produktionsmöjligheterna vid UPM Biochemicals blivande raffinaderi i tyska Leuna. (Bild UPM)

Vid raffinaderiet ska hållbart odlat och certifierat lövträ omvandlas till nästa generations biokemikalier som ska möjliggöra en övergång från fossilbaserade material till förnybara material för ett brett spektrum av industrier och produkter. Den totala årskapaciteten av bioraffinaderiet blir 220.000 ton

Primära produkter

Primära produkter från bioraffinaderiet kommer att vara sockerarter, lignin och restströmmar för bioenergi och biobränslen. Huvuddelen av sockerarterna kommer att omvandlas ytterligare genom en enstegsprocess till förnybar bio-monoetylenglykol (BioMEG) och förnybar monopropylenglykol (BioMPG). Lignin kommer att bearbetas till förnybara funktionella fyllmedel.

Leuna-raffinaderiet kommer bland annat att tillverka BioMEG under varumärket BioPura för distribution i Europa. Traditionell oljebaserad monoetylenglykol används bland annat tillsammans med tereftalsyra vid tillverkning av PET-plast samt flera andra kemikalier och produkter. Sådan fossil glykol kan nu ersättas med biobaserad UPM BioPura, skriver UPM Biochemicals.

UPM BioPura kommer att tillverkas av certifierat lövträ från regionala skogar runt Leuna. Biomassan konkurrerar inte med livsmedelsresurser och kommer att ge tillverkare ett hållbart alternativ att gå vidare mot sina netto-nollmål.

Typiska slutanvändningsområden

Enligt UPM Biochemicals är typiska slutanvändningssegment för förnybara glykoler PET-flaskor, förpackningar, kompositer, kylmedel, textilier, läkemedel, kosmetika och tvättmedel.

UPM Biochemicals uppger att Leunas bioraffinaderi är en del av det bredare tillväxtområdet UPM Biorefining, som är fokuserat på raffinaderier som producerar en mängd olika förnybara bränslen och kemikalier gjorda av hållbar biomassa.

För distributionen av sin bio-monoetylenglykol BioPura har UPM Biochemicals nu valt företaget Brenntag SE i tyska Essen. Distributionsavtalet med Brenntag kommer att föra ut UPM BioPura på marknaden, öppna för ytterligare kommersiella möjligheter, samtidigt som det påskyndar introduktionen av hållbara skogsmaterial till den kemiska sektorn.

– När vi utvärderade potentiella partners blev vi övertygade av Brenntags starka distributionsnätverk över hela Europa, såväl som dess engagemang för att utveckla den kemiska industrins hållbarhetsprestanda, förklarar Michael Duetsch, Vice President Biochemicals på UPM.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023

Läs vidare

Premiär för läkemedelsflaskor av delvis biobaserad PET

Finska UPM Biochemicals har tillsammans med två andra företag ingått ett partnerskap med avsikt att producera världens första läkemedelsflaskor som är tillverkade av delvis träbaserad PET. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biopet-topp-2x

Nytt cirkulärt förpackningsmaterial med gräsfiber

Mycket av det naturen ger kan användas som råvara för förpackningsmaterial. Vad sägs om gräs som en del av ett pappersmaterial? Ranpak lanserar nu en lösning för void fill där gräs är en del av råvaran.
Grasspaperx

Metsä Group påbörjar försäljningen av Muoto i Sverige – en ny förpackningsprodukt av träfiber

Metsä Groups nya förpackningsvarumärke Muoto finns nu tillgängligt för testkunder i Sverige som letar efter alternativ till plastförpackningar.
Metsä_Muoto_Package2323x

Finsk innovation: Förpackningspapper med fett- och syresäker bioplastbarriär

Den finska skogs- och papperskoncernen UPM har tillsammans med amerikanska Eastman utvecklat ett nytt förpackningspapper för livsmedel. Materialet är försett med en fett- och syresäker barriär, tillverkad av cellulosabaserad bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biobarrier-toppx

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker