United Bankers skogsfond köper FiberLean

PUBLICERAD: 4 december 2024
UPPDATERAD: 4 december
Vi är alla mycket glada över möjligheten att bygga vidare på det starka tekniska arvet från FiberLean, säger David Walker. Foto: UB Figg

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.

MFC cellulosafibrer nermalda till längder på upp till två tusendels millimeter. Det gör att de uppträder som en kletig gel som applicerad på pappersmassan hjälper till att binda denna och även göra pappersmassan lättare att forma även i 3D på sätt som kan ersätta dagens plastförpackningar. Tänk äggkartonger, fast med slät yta.

De bägge företagen ser en positiv framtid med tanke på att allt fler förpackningar tillverkas av fiberbaserade material. Till detta kommer att MFC både är energieffektivare att använda vid pappersframställning samt mer kostnadseffektivt.

Kvarn som skär ner fibrerna till mikroskopiska bitar.

FiberLean Technologies Ltd är ledande tillverkare av utrustning för produktion av mikrofibrillär cellulosa (MFC). FiberLean bildades ursprungligen 2016 som ett samarbete mellan OMYA och IMERYS, två leverantörer av industrimineraler till pappersindustrin. Bland tillgångarna finns en omfattande patentportfölj relaterad till MFC-produktion både i ark och som ytskikt.

– Vi är alla mycket glada över möjligheten att bygga vidare på det starka tekniska arvet från FiberLean. Vi tror att FiberLean kommer att bli världens ledande oberoende leverantör av MFC-teknik till massa-, pappers- och kartong-, mjukpappers- och andra konverteringsindustrier, säger David Walker, Senior Partner på UB FIGG.

– Vi effektiviserar FiberLean för att fokusera på leverans av utrustning. FiberLean kommer att fokusera på det värde som det kan skapa för sina kunder genom att använda kostnadseffektiv MFC som produceras med hjälp av FiberLeans lösningar för pappersindustrin.

UB FIGG är en private equity-fond som investerar i hållbar innovation inom skogsindustrin. Med över 100 miljoner euro i tillgängligt kapital har man hittills gjort investeringar på områden som hållbara förpackningsmaterial, biokemikalier och träbaserade byggmaterial. Genom alla sina investeringar strävar UB FIGG efter att främja tillväxt och kommersiell framgång samtidigt som man minimerar miljöpåverkan från industriella processer genom att använda mer hållbara råvaror och optimera processeffektiviteten.

 

Läs vidare

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Rikard Ahlin slutar som vd på Ettiketto AB

Rikard Ahlin slutar som vd för Ettiketto AB och efterträds av Johanna Herstedt. Rikard fortsätter som vd för Ettiketto Group.
ettikettox

På Hunkeler Innovation Days måste leverantörerna samarbeta

Alla jämna årtal är schweiziska Luzern centrum för Hunkeler Innovation Days. Det kanske inte låter så spännande, men det är troligen den mest intressanta platsen för att upptäcka ny teknik och utvecklingstrender inom grafisk produktion.
hunkeler-i-dx

Robatech Group utser ny vd

Sedan den 1 januari 2025 är Yves Ottiger ny vd för Robatech-koncernen. Han efterträder Martin Meier, som har lett företaget sedan 2018.
Yves Ottinger Robatech

Senaste nytt

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Nu kan tjockare material köras i Ricoh Pro C9500

Ricoh utökar möjligheterna i sin digitalpress Pro C9500. Maskinen har en ny tjänst som gör det möjligt att skriva ut tjockare material än tidigare som till exempel olika förpackningar.
Rihcox