Unik plastburk vinner Worldstar 2017

PUBLICERAD: 10 februari 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Förpackningslösningen togs fram för Orkla foods Norge och deras nya påläggssallader.

En värmeformad burk med formsprutat skruvlock och en innovativ lösning kammar hem pris på Worldstar 2017.

– Vi är oerhört nöjda, säger Thomas Winkler på RPC Superfos i Lidköping.

Det handlar om en burk som aldrig skådats tidigare. En burk med skruvlock för påläggssallader, som dagens glasburkar med skruvlock, med skillnaden att burken är tillverkad av värmeformad polyetylen och skruvlocket av formsprutad polypropylen. Bakom den unika förpackningslösningen som alltså kombinerar två metoder och två material står RPC Superfos och RPC Promens. Förpackningsburken har skapat så pass mycket uppmärksamhet att den nu får priset Worldstar 2017. Thomas Winkler, försäljningschef på RPC Superfos Lidköping:

Skruvlocket på burken låser sig fast i underdelens låsspår.

– Vi är oerhört nöjda med att få en WorldStar, inte minst eftersom den innebär ett erkännande till ett tvärgående projekt där vi har kombinerat know-how och två olika tillverkningsmetoder från RPC Superfos respektive RPC Promens.

Lösningen ger konsumenten en upplevelse av en speciell produkt, och det var precis vad livsmedelsproducenten Orkla Foods Norge önskade sig till marknadsföringen av en serie påläggssallader. Skruvlocket på burken låser sig fast i underdelens låsspår, vilket innebär att lösningen av plast ger samma känsla som en glasburk. Skruvlocket ger också ifrån sig ett klickljud när det sätts på vilket ger konsumenten en signal om att locket har skruvats på och förslutits korrekt.

De innovativa plastburkarna prisas på årets Worldstar i Düsseldorf.

Plastförpackningen har också nominerats till ett pris i FoodTech Award 2016. Den officiella presentationen av WorldStar 2017-priserna äger rum under Interpack-mässan i maj 2017 i Düsseldorf.

 

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Här är de nominerade i Packnorth Award 2023

mirko-fabian-htm4OxeJaC0-unsplash

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx