Unga designtalanger formger Valios mjölkförpackningar

PUBLICERAD: 28 februari 2023
UPPDATERAD: 28 februari
Pressbild.

Nu kan ditt mjölkpaket bli en snyggt designad kruka att odla dina favoritkryddor och blommor i. Med initiativet vill Valio få fler att återanvända sina förpackningar och odla en alldeles egen örtträdgård hemma.

Med hjälp av unga formgivartalanger från Sveriges främsta designskolor har mejeriföretaget Valio tagit fram vackra mönster som pryder förpackningarna. På det sättet vill man inspirera människor att odla sina egna kryddväxter att använda i matlagningen. Allt man behöver göra är att klippa av nedre delen av förpackningen och fylla med jord. Vips har man fått en kruka att odla sina favoritkryddor och blommor i.

Krukornas design är skapade av designstudenterna Clara Hedman från Berghs School of Communication, Gunnar Ólafsson från Forsbergs skola och Selma Lindeblad från Konstfack. Nu kommer deras verk synas på över 5 miljoner mjölkpaket över hela landet.

– Jag vill föra tankarna tillbaka till naturen och naturens balans. Hur alla organismer är beroende av varandra och vattnet som förenar oss, säger Selma Lindeblad om sin
design som hon kallar ”Myllra”.

– Mjölkförpackningarna är ju sedan länge återvinningsbara, och vi vill gärna att de
återanvänds. Att låta dem bli odlingskrukor är ett utmärkt sätt att ge dem ett andra liv, säger Frida Malmqvist, Produktchef på Valio.

Läs vidare

Fläskar på med färg, typografi och illustrationer för vegansk bacon

Det franska start-up företaget La Vie strävar efter att erbjuda den bästa växtbaserade baconen på marknaden. Med hjälp av typografi, färg och illustrationer har byrån Everland mejslat fram en identitet.
LaVie_case_overviewx

Sju designråd som kan öka plaståtervinningen

Det pratas mycket om behovet av ökad återvinning av plastprodukter, till exempel förpackningar, och om svårigheterna med det. Ett sätt att underlätta är att återvinningen är att designa rätt. IVL Svenska Miljöinstitutet listar nu sju åtgärder som kan sättas in i designstadiet.
amelie-mourichon-wusOJ-2uY6w-unsplashx

Martin Schmetzer – från graffiti till lettering

Vår systersite Cap&Design har träffat Martin Schmetzer, en grafiker som älskar att designa förpackningar och etiketter.
top-1x

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Senaste nytt

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Förpackningsansvariga hos brittiska FMCG-företag vill bort från plast men det är inte lätt

En ny undersökning från förpackningsföretaget Aquapak av 100 brittiska förpackningschefer inom dagligvarubranschen visar att majoriteten (92 procent) planerar att helt sluta använda plast i sina konsumentförpackningar.
Pasta-packaging

Mondi utvecklar monomaterialförpackning i samarbete med Scan Sverige

Mondi har i samarbete med Scan Sverige skapat en polypropen (PP) baserad monomaterialförpackning, som är designad för återvinning.
MNDPR282ax